Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας στη σύνοδο ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας στη σύνοδο ΥΠΕΞ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εξαμηνιαίας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (το λεγόμενο Gymnich), η οποία θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Απριλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται οι πολιτικές νότιας και ανατολικής Γειτονίας της Ε.Ε., καθώς και οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους, κάτι που εκ των πραγμάτων βάζει στο κάδρο τις σχέσεις της Ε.Ε. τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Πέραν των θεμάτων αυτών, ωστόσο, για τη χώρα μας μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η νότια Γειτονία, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η Συρία, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Tο Gymnich είναι το μοναδικό άτυπο συμβούλιο στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, όπου τα καθήκοντα του προέδρου δεν ασκεί ο Ελληνας υπουργός, αλλά η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών και Αμυνας Λαίδη Αστον. Αυτό απελευθερώνει ώς ένα βαθμό την ελληνική πλευρά από την υποχρέωση να τηρεί ισορροπίες και να αντιταχθεί στις προτάσεις των νέων κυρίως μελών της Ε.Ε. από το πρώην ανατολικό μπλοκ για αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και γρήγορη προώθηση των άμεσων γειτόνων της στους κόλπους της Ε.Ε. Στο Gymnich δεν λαμβάνονται αποφάσεις, προετοιμάζονται ωστόσο οι επόμενες. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση διάρρηξη των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Οπως το έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, θα πρέπει «να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους του διαλόγου με τη Ρωσία». Πέραν τούτου δεν επιθυμεί περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ελληνική οικονομία.

Στο Gymnich αναμένεται να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για τις πολιτικές Γειτονίας, καθώς έχει προγραμματιστεί συζήτηση για το θέμα με τους ΥΠΕΞ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Ηδη οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στην τελευταία συνάντησή τους ζήτησαν μια νέα δυναμική για τις πολιτικές αυτές, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη θέσει ζήτημα επανεξέτασης της πολιτικής ανατολικής Γειτονίας της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή