Φόβοι διοικητή του ΝΑΤΟ για εισβολή στην Ουκρανία

Φόβοι διοικητή του ΝΑΤΟ για εισβολή στην Ουκρανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα της επέτρεπαν να εισβάλει στην Ουκρανία και να πετύχει τους στόχους της σε διάστημα μόλις τριών έως πέντε ημερών, αν δινόταν η σχετική εντολή από το Κρεμλίνο. Αυτό υποστηρίζει ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, με συνέντευξή του στο Reuters και την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Χαρακτηρίζοντας «απίστευτα ανησυχητική» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας επιβεβαίωσε ότι μια μικρή στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας αποσύρθηκε από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας όμως ότι τίποτα δεν διαμηνύει πως πρόκειται για την αρχή μιας ευρύτερης αναδίπλωσης. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Μπρίντλαβ, περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, διαθέτοντας υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, χειρουργείων πεδίου μάχης και μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου. «Ολη η διάταξη δυνάμεων που θα χρειαζόταν για μια επιτυχή εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται επιτόπου, περιμένοντας την εντολή», δήλωσε. Αναφορικά με τους ενδεχόμενους στόχους μιας ρωσικής επέμβασης, ο πτέραρχος Μπρίντλαβ πιθανολόγησε τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας, όπως και την κατάληψη εδαφών μέχρι το λιμάνι της Οδησσού ή ακόμη και τη γειτονική Υπερδνειστερία – φιλορωσική περιοχή της Μολδαβίας, η οποία έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της.

Απαντώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για «επιστροφή στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και διέψευσε εκ νέου τις φήμες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η χθεσινή τοποθέτηση του ανατραπέντος προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press, ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «τραγωδία» και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και επέρριψε τις ευθύνες για την απόσχιση της Κριμαίας στους νέους ηγέτες της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κιέβου, σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας, υποσχέθηκε χθες ότι θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση των διαφόρων περιοχών της χώρας και θα αντικαταστήσει τον διορισμό των κυβερνητών τους με την απευθείας εκλογή τους από τους πολίτες. Απέρριψε όμως την αξίωση της Μόσχας για ομοσπονδιακή μορφή του κράτους, κάτι που θεωρείται από πολλούς συνώνυμο της ντε φάκτο διχοτόμησης.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ολεξάντερ Μουζίτσκο, ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στις 24 Μαρτίου, βρήκε τον θάνατο από το δικό του όπλο, το οποίο εκπυρσοκρότησε κατά λάθος και τον τραυμάτισε στην καρδιά. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης, Ντιμίτρι Γιάρος, θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή