Η εκστρατεία Αμπάς οργίζει το Ισραήλ

Η εκστρατεία Αμπάς οργίζει το Ισραήλ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή απειλή για προσάρτηση μέρους της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης απηύθυνε χθες το Ισραήλ, με αφορμή τη διπλωματική εκστρατεία του προέδρου Αμπάς για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους από σειρά διεθνών οργανισμών. «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Ούζι Λαντάου, για να προσθέσει: «Ενα από τα πιθανά μέτρα είναι να εφαρμοστεί η ισραηλινή κυριαρχία σε περιοχές (της Δυτικής Οχθης) οι οποίες προφανώς θα αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση». Ενας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η ξαφνική κίνηση του Μαχμούντ Αμπάς «τα τίναξε όλα στον αέρα», ναρκοθετώντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Στη μάχη για τη διεθνή διπλωματική τους αναγνώριση, οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν την πρώτη σπουδαία νίκη τους τον Νοέμβριο του 2012, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την Παλαιστίνη ως κράτος-παρατηρητή, χωρίς τα πλήρη δικαιώματα του μέλους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τελεί υπό ισραηλινή κατοχή. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να αναστείλει τις διαδικασίες της διεθνούς αναγνώρισης προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ύστερα από εντατικές μεσολαβητικές προσπάθειες του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους. Η Ουάσιγκτον είχε θέσει την 29η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων.

Η υπομονή των Παλαιστινίων εξαντλήθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Μάρτιος εξέπνευσε χωρίς το Ισραήλ να απελευθερώσει την τελευταία ομάδα των φυλακισμένων Παλαιστινίων, όπως είχε υποσχεθεί. Λάδι στη φωτιά έριξε και η προκήρυξη, από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, τη Δευτέρα, διαγωνισμού για την οικοδόμηση άλλων 708 κατοικιών στον ισραηλινό εποικισμό του Γκίλο, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαντώντας σ’ αυτό που θεωρήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή ως διπλή «πρόκληση» του Ισραήλ, ο Αμπάς υπέγραψε επίσημες αιτήσεις ένταξης της Παλαιστίνης σε 15 διεθνείς οργανισμούς, ινστιτούτα και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης για τους κανόνες διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων και τη μεταχείριση του άοπλου πληθυσμού. Χθες, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ Μάλκι παρέδωσε τα σχετικά ντοκουμέντα, ώστε να επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πάντως, ο γ.γ. της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, διευκρίνισε ότι η προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση δεν σημαίνει και απόσυρση από το πεδίο των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι ο κ. Κέρι θα επαναλάβει τις προσπάθειές του τις προσεχείς ημέρες. Δεν επιθυμούμε να αποτύχει η αποστολή του», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στις 15 διεθνείς οργανώσεις, στις οποίες επιζητεί να ενταχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, δεν περιλαμβάνεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για το Ισραήλ, δεδομένου ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, θα άνοιγε τον δρόμο για την προσαγωγή Ισραηλινών αξιωματούχων με κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «και οι δύο πλευρές», δηλαδή οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, «έκαναν μη εποικοδομητικά βήματα το τελευταίο 24ωρο». Προσέθεσε όμως ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων». Ο Τζον Κέρι είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει σήμερα στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά ανέβαλε την επίσκεψή του ύστερα από την αιφνιδιαστική κίνηση του Μαχμούντ Αμπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή