Αποκαταστάθηκε στην Τουρκία η πρόσβαση στο Twitter

Αποκαταστάθηκε στην Τουρκία η πρόσβαση στο Twitter

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το ενδεχόμενο περαιτέρω αποστασιοποίησης του Ταγίπ Ερντογάν από τη Δύση μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές. Πάντως, η πρόσβαση Τούρκων πολιτών σε έναν καρπό του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού όπως το Twitter αποκαταστάθηκε χθες, μία μέρα μετά τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Η πρόσβαση εκατομμυρίων Τούρκων στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρεμποδίστηκε στις 21 Μαρτίου, με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπεί ο καταιγισμός αναρτήσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν προεκλογικά τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών για τη δημαρχία της Αγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα βήματα. Πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών έχουν φέρει τον Ερντογάν πολύ πιο κοντά στο να πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα για την ειρήνευση με τους Κούρδους. Η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα γίνουν νέα βήματα». Ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να μεταπηδήσει στην προεδρία της χώρας σε τέσσερις μήνες. «Αν ο πρωθυπουργός Ερντογάν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, οι Κούρδοι θα του προσφέρουν σημαντική υποστήριξη», εκτίμησε η πηγή.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής, Σινάν Ιλγκέν, θεωρεί ότι η στρατηγική της πόλωσης, που έφθασε σε παροξυσμό πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αποτελέσει την αιχμή της στρατηγικής του Ερντογάν και στον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο. «Με τον τεράστιο θρίαμβο του ΑΚΡ στις τοπικές εκλογές, ο Ερντογάν μπορεί τώρα εύλογα να ισχυριστεί ότι το τουρκικό εκλογικό σώμα υποστηρίζει τους χειρισμούς του, περιλαμβανομένης και της παραβίασης του νόμου από την κυβέρνησή του προκειμένου να παρεμποδιστούν έρευνες για διαφθορά, τις οποίες θεωρεί δικαστικό πραξικόπημα από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», έγραψε ο Ιλγκέν.

Ο μουσουλμάνος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, έχει μετατραπεί σε ορκισμένο αντίπαλο του Ερντογάν, με τον οποίο στο παρελθόν είχε συμμαχήσει. «Με την ανανεωμένη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση είναι πιθανό να αρχίσει να σέρνει στα δικαστήρια τους γκιουλενιστές. Αλλά η ρητορική της χώρας υπό πολιορκία, που αυξάνει την εσωτερική υποστήριξη της κυβέρνησης, απαιτεί και την εφεύρεση εξωτερικών συνωμοτών – τέτοιοι μπορεί να είναι οι χρηματαγορές, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ιλγκέν, σημειώνοντας ότι τέτοιες κατηγορίες περιλαμβάνονται στη συνωμοσιολογική ρητορική του Ερντογάν από την εποχή των διαδηλώσεων του καλοκαιριού. «Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι χρειάζεται όξυνση για να διατηρήσει την εξουσία, θα παραβλέψει τη ζημία που προκαλείται στη διεθνή θέση της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή