Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος

Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

«Κλειδί» για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χαρακτήρισε την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη θα πεισθεί ότι η Τουρκία διαθέτει τη βούληση για εξεύρεση λύσης, μόνο αν συμβεί κάτι σημαντικό.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Προεκτάσεις», δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδυθεί σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και συνέστησε υπομονή, αφού όπως είπε, στο στάδιο αυτό, η προσπάθεια έχει διερευνητικό χαρακτήρα.

Θα απαιτηθούν, είπε, άλλες δύο με τρεις συναντήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεση των αρχικών τοποθετήσεων των δύο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου και ακολούθως θα αρχίσει μια μακρά περίοδος λεπτομερούς διαπραγμάτευσης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να ανακόψει την προσπάθεια της Κύπρου για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της περιφερειακής πολιτικής της Κύπρου για την οποία, όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, ενώ αποκάλυψε ότι μετέφερε στην Κάθριν Άστον κάποια σημαντικά θέματα, που είχαν συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρώφ.

Επαφές Μαυρογιάννη στην Ουάσιγκτον

Εξάλλου, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, πρέσβης Ανδρέα Μαυρογιάννης, συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Τον κ. Μαυρογιάννη συνόδευαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις συναντήσεις δόθηκε έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μπορούσε η διαδικασία να προχωρήσει με πιο ταχείς ρυθμούς και να έχει αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε χθες στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον και είχε, επίσης, συναντήσεις στο Κογκρέσο με την ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και με ανώτερους συνεργάτες βουλευτών και γερουσιαστών. Το βράδυ, παρακάθισε σε δείπνο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή