Διένεξη Μοντεμπούρ – Φαμπιούς

Διένεξη Μοντεμπούρ – Φαμπιούς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρώτη της δοκιμασία πέρασε χθες η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, με τη διένεξη που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και του νέου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, γύρω από τον έλεγχο της εμπορικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση του νέου «σφιχτού» κυβερνητικού σχήματος με 16 υπουργούς, υπό τον Μανουέλ Βαλς, αντιμετωπίστηκε ως προσπάθεια ρήξης με το χάος, που χαρακτήρισε τους 22 μήνες της κυβέρνησης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό.

Σύμφωνα, όμως, με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος Ολάντ είχε υποσχεθεί στον Λοράν Φαμπιούς τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε σε αυτό να ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες του περιορισμού του ελλείμματος εμπορικών συναλλαγών και η ενίσχυση της διείσδυσης γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ερωτηθείς όμως χθες, ο νέος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είπε, φανερά εκνευρισμένος: «Ολα αυτά θα αποφασισθούν από τον πρωθυπουργό. Τίποτα δεν έχει παγιωθεί ακόμη». Τα θέματα εμπορίου χειρίζεται από το 1958 το υπουργείο Οικονομίας. Μετά το 2012, όμως, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, ο Λοράν Φαμπιούς προσπάθησε να αξιοποιήσει τις διπλωματικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης περισσότερων συμβολαίων για γαλλικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ο 67χρονος Φαμπιούς είναι μακράν ο πιο έμπειρος από τους υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας διορισθεί πρωθυπουργός του Μιτεράν το 1984, σε ηλικία 37 ετών.

Παρότι ο Φαμπιούς έχει διαφωνήσει στο παρελθόν με τον πρόεδρο, τον οποίο συνήθιζε να αποκαλεί «αγριοφράουλα» λόγω της συνήθειάς του να αποκρύπτει τις πραγματικές του προθέσεις, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών πέτυχε να μείνει μακριά από τις γκάφες και τους καβγάδες που αμαύρωσαν το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.

Η αντιπαράθεσή του, πάντως, με τον επίμονο Μοντεμπούρ, γνωστό για τις επιθέσεις του εναντίον του επιχειρηματικού κόσμου και της Κομισιόν, δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη συνοχή του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Λύση στο συμβούλιο

«Τι ανοησία! Θα περίμενε κανείς ότι θα μπορούσαν να λύσουν μεταξύ τους ένα τέτοιο θέμα, προτού αυτό διαρρεύσει στον Τύπο. Βλέπουμε τώρα το Οικονομικών να δίνει σκληρή μάχη, ενώ χθες ήμασταν σίγουροι ότι το Εξωτερικών θα επικρατούσε», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο Παρίσι.

Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό έλεγαν χθες ότι το θέμα θα διευθετηθεί την Τρίτη, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν και οι νέοι υφυπουργοί. Σύμφωνα με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Φλερ Πελρέν, η επιτυχημένη πρώην υφυπουργός Οικονομίας, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, του Τουρισμού και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ως αναπληρώτρια υπουργός, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Διαφοροποίηση Σαπέν

Το ανάστημά του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ύψωσε, στο μεταξύ, χθες ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, διαψεύδοντας την ίδια στιγμή τη φήμη του νεοφιλελεύθερου ταγού, όπως τον χαρακτηρίζει η Αριστερά.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Σαπέν είπε: «Θα συνεργασθώ με την Κομισιόν για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτού δρόμου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε καλύτερη κατάσταση όταν η Γαλλία ευημερεί. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας: μεγαλύτερη ανάπτυξη για περισσότερες θέσεις εργασίας και σταδιακή εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μας». Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν αποτελούν απάντηση στην προειδοποίηση που απηύθυνε η Ευρωζώνη την Τρίτη στο Παρίσι, μέσω του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, για τήρηση των γαλλικών δεσμεύσεων περί συρρίκνωσης του ελλείμματος. Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών έσπευσε, ωστόσο, να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τονίζοντας επανειλημμένως: «Οι στόχοι είναι στόχοι και θα τηρηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή