«Διαζύγιο» NASA με Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος

«Διαζύγιο» NASA με Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διασυνδέσεις και επαφές με τους αξιωματούχους της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος πρόκειται να διακόψει η NASA, κίνηση που υποδεικνύει πόσο ταχεία είναι η επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της NASA, η διακοπή των σχέσεων δεν αφορά τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που είναι και ο βασικός πυρήνας συνεργασίας των δύο. Παρ’ όλα αυτά, επ’ ευκαιρία της αμερικανικής απόφασης ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε: «Τι μπορούμε να συμβουλεύσουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους; να περνάνε περισσότερη ώρα στην ύπαιθρο, να κάνουν γιόγκα, να ακολουθούν δίαιτες με συνδυασμούς φαγητών, ίσως ακόμα και να παρακολουθήσουν και καμία κωμωδία στην τηλεόραση. Ολα αυτά είναι καλύτερα από το να εκνευρίζονται και να εκνευρίζουν, γνωρίζοντας, φυσικά, ότι το πλοίο έχει ήδη σαλπάρει. Οι θυμοί, τα κλάματα και η υστερία δεν πρόκειται να βοηθήσουν». Επιπροσθέτως ο κ. Ριαμπκόφ επισήμανε πως η διακοπή των σχέσεων μεταξύ των δύο διαστημικών υπηρεσιών δημιουργεί γελοίες καταστάσεις, όπως π.χ. όταν χρειάστηκε να ματαιωθούν συναντήσεις μετεωρολόγων των δύο κρατών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, η διακοπή των σχέσεων NASA-Ρωσίας, παρότι δεν είναι ολοκληρωτική, είναι ευρεία και αφορά, ανάμεσα στα άλλα, «τα ταξίδια στη Ρωσία και τις επισκέψεις εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης στις διάφορες δομές της NASA, τις διμερείς συναντήσεις, την ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών, τις τηλεδιασκέψεις και τις βιντεοδιασκέψεις». Αυτά ακριβώς αναφέρει ο Μάικλ Φ. Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων και σχέσεων της ΝΑSA με τις άλλες διαστημικές υπηρεσίες, σε ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε σε ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία Ρώσων και Αμερικανών παρέμενε αλώβητη στις διακυμάνσεις των γεωπολιτικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, είχε εκφραστεί η ελπίδα ότι και τώρα θα ίσχυε το ίδιο.

Ομως, καθώς η αντιπαράθεση για την Ουκρανία εντείνεται, καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ήταν δυνατόν να εξακολουθήσει να στέλνει αξιωματούχους της ΝΑSA στη Ρωσία ή να φιλοξενεί τους Ρώσους αξιωματούχους στις ΗΠΑ σαν όλα να έβαιναν καλώς.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ζήτησε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία να αξιολογήσει εκ νέου τη χρήση ρωσικών κινητήρων στους πυραύλους με τους οποίους μεταφέρονται οι στρατιωτικοί δορυφόροι σε τροχιά. Οι πύραυλοι Atlas 5, που σήμερα κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin, επί χρόνια διέθεταν κινητήρες ρωσικής κατασκευής. Τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αξιολογήσουν τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση περιορισμών στην παροχή τους.

Βέβαια, η NΑSA δεν θέλησε να διακόψει ολοκληρωτικά τη συνεργασία της με τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, ιδιαίτερα μάλιστα μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έστειλε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναν Αμερικανό αστροναύτη μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες με ρωσικό θαλαμίσκο. Στην πραγματικότητα, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Από τη στιγμή που αποσύρθηκαν διά παντός τα διαστημικά λεωφορεία, oι Αμερικανοί αστροναύτες μεταφέρονται στο Διάστημα με τον ρωσικό διαστημικό θαλαμίσκο Σογιούζ καταβάλλοντας για κάθε θέση περίπου 70 εκατ. δολάρια. Ηδη η NΑSA χρηματοδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αναπτύξουν πυραύλους και διαστημόπλοια, που θα μεταφέρουν τους Αμερικανούς αστροναύτες από το 2017. Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν θυμίζουν αυτούς που διέπουν τη συνεργασία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή