Ερντογάν: Επικρίνει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το twitter

Ερντογάν: Επικρίνει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το twitter

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που έκρινε παράνομη την κυβερνητική απόφαση αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να άρει το μέτρο.

«Φυσικά οφείλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν την σέβομαι. Δεν σέβομαι αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου παραβιάζει τις «εθνικές αξίες» της Τουρκίας.

«Οι εθνικές, ηθικές μας αξίες παραβιάσθηκαν, ωστόσο όλα, περιλαμβανομένων των ύβρεων κατά του προσώπου ενός πρωθυπουργού και υπουργών ήταν προφανή», είπε.

Κατόπιν ατομικών προσφυγών, το ανώτατο όργανο της τουρκικής δικαιοσύνης, το Συνταγματικό Δικαστήριο, έκρινε παράνομη την τελευταία αυταρχική εκτροπή της τουρκικής εκτελεστικής εξουσίας για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter, κρίνοντας ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Η αρμόδια αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών, το TIB, απέκλεισε την πρόσβαση στο δίκτυο τη νύκτα της 20ής προς την 21η Μαρτίου με εντολή του Ενρτογάν, ο οποίος αποφάσισε να τελειώνει με την καθημερινή δημοσιοποίηση στο Ιντερνετ του περιεχομένου τηλεφωνικών συνομιλιών που τον εμπλέκουν σε τεράστιο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο.

Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Τουρκίας.

Βλέψεις για προεδρία 

 

Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να διατηρήσει τις τρεις βουλευτικές θητείες που ισχύουν ως όριο για τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , γεγονός που υποδηλώνει ότι και ο ίδιος δεν θα επιδιώξει τέταρτη θητεία και αντ΄ αυτού θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Αυγούστου.

Δήλωσε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συνδυάσει τις βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2015, με τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα.

Στον τομέα της οικονομίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να συνέλθει εκτάκτως για να αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν στα 2,1460 έναντι του δολαρίου, από 2,1350.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σημαντικά τα επιτόκια τον Ιανουάριο σε έκτακτη συνεδρίαση, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η χώρα εισερχόταν σε κύκλο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή