Χέιγκ: Η Ε.Ε. να είναι έτοιμη για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Χέιγκ: Η Ε.Ε. να είναι έτοιμη για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι έτοιμη για σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αφού «δεν έχουμε δει ακόμη προσπάθειες αποκλιμάκωσης» όσον αφορά την Ουκρανία, απηύθυνε χθες από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Αθήνα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ουίλιαμ Χέιγκ. Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Κάθριν Αστον, της υπεύθυνης για την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την Κριμαία, αλλά ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι το Κίεβο ­δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας με αντάλλαγμα καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι η χώρα θα ακολουθήσει μέτρα λιτότητας ως τίμημα για την ανεξαρτησία της. Tέλος, παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία διεξάγει επείγουσες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους γείτονές της για το ενδεχόμενο εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Δύση. Λόγω της αύξησης κατά 80% του ρωσικού φυσικού αερίου, το Κίεβο προσανατολίζεται στην αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, όπως ο εγχώριος άνθρακας. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από το Κίεβο να προχωρήσει σε πραγματικές κι όχι διακοσμητικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε πάντως ότι η ουκρανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3% το 2015, αν η κυβέρνηση σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία και αναλάβει διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή