ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Λαβρόφ: Η Ουκρανία πρέπει να κάνει μια «αληθινή» τροποποίηση του Συντάγματός της

s-lavrof-i-oykrania-prepei-na-kanei-mia-alithini-tropopoiisi-toy-syntagmatos-tis-2015692

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να προχωρήσει σε μια αυθεντική και όχι «διακοσμητική» τροποποίηση του Συντάγματός της, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα της Μόσχας στη μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να παραχωρήσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειές της, όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι.

Η Μόσχα επικρίνει το ότι η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημόσιο διάλογο, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες της ότι δεν θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των κοινοτήτων των ρωσόφωνων.

«Χρειάζεται αληθινή τροποποίηση του Συντάγματος, όχι απλώς διακοσμητική, και γι' αυτό απαιτείται να σταματήσουν οι επεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Λαβρόφ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με ομολόγους του από άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία έχουν σχηματίσει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα μοιάζει σαν η Δύση να έχει αναλάβει τον ρόλο του επιδιαιτητή της τύχης της Ουκρανίας, ενώ οι σημερινές αρχές…δεν έχουν σημαντική ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λεμπέντεφ, ο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα άλλα μέλη της ΚΑΚ ελπίζουν πως η Ουκρανία δεν θα αποχωρήσει οριστικά από αυτήν.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στην ΚΑΚ —στην οποία κυρίαρχη δύναμη είναι η Ρωσία— μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, έπειτα από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από ένα κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο είχε ως κεντρικό αίτημα να αποκατασταθούν στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)