Ανοικτός δρόμος προς προεδρία για τον Ερντογάν

Ανοικτός δρόμος προς προεδρία για τον Ερντογάν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου και ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα αναγκαστεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία ύστερα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, την πρώτη μετά την πειστική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Συμφωνώ με την άποψη του Γκιουλ ότι μπορούμε να συζητήσουμε μεταξύ μας και να καταλήξουμε σε απόφαση», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ερντογάν. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, διασαφήνισε ότι επιθυμεί να παραμείνει ο περιορισμός των τριών, το πολύ, κοινοβουλευτικών θητειών για όλους τους βουλευτές του ΑΚΡ. Κατά την προεκλογική περίοδο πιθανολογούνταν ότι ο Ερντογάν θα επιζητούσε αλλαγή του καταστατικού του ΑΚΡ ώστε να διεκδικήσει και τέταρτη πρωθυπουργική θητεία, αφήνοντας τον Αμπντουλάχ Γκιουλ -συνιδρυτή του ΑΚΡ μαζί με τον Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς- στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Τις εκτιμήσεις για επικείμενη μεταπήδηση του Τούρκου πρωθυπουργού στην προεδρία ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του Αρίντς στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Τα αποτελέσματα της 30ής Μαρτίου έδειξαν ότι ο δρόμος προς το προεδρικό μέγαρο είναι ανοιχτός για τον Ερντογάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι αν γίνονταν αύριο προεδρικές εκλογές, ο ηγέτης του ΑΚΡ θα κέρδιζε άνω του 50% των ψήφων.

Σε μια άλλη αποστροφή της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν απέκλεισε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, κάλεσε την κεντρική τράπεζα να χαμηλώσει τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να δοθεί ώθηση στις ξένες επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε υψώσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού τον Ιανουάριο, προκειμένου να ενισχύσει τη λίρα.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναζωπυρώσει τη διαμάχη γύρω από τις αυταρχικές παρεμβάσεις στο Διαδίκτυο. Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «φυσικά θα εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» -η οποία κήρυξε άκυρη την κυβερνητική απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter- προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ αυτή την απόφαση», για να προσθέσει: «Ολες οι εθνικές και ηθικές αξίες μας έχουν παραμεριστεί… Τόσο το Twitter όσο και το Facebook και το YouTube είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Επομένως, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης». Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις, δικαστήριο της Αγκυρας ακύρωνε και την κυβερνητική απαγόρευση της πρόσβασης στο YouTube. Λίγο αργότερα, η εφορευτική επιτροπή της Αγκυρας απέρριψε αίτημα του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, για ανακαταμέτρηση των ψήφων. Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στην τουρκική πρωτεύουσα είχαν κριθεί με οριακή διαφορά υπέρ του ΑΚΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή