Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές

Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος.

"Στις 5.00 μ.μ. [3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας] ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και κλείσαμε όλα τα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ, εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής, τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

"Σε όσους περίμεναν στην ουρά πριν από τις 5.00 μ.μ. θα επιτραπεί να ψηφίσουν" , ακόμη και μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είπε.

"Η συμμετοχή ήταν πραγματικά καλή. Η πλειονότητα συμμετείχε στις εκλογές αυτές. Ήταν μια επιτυχημένη εκλογή".

Νωρίτερα σήμερα 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι να προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στη χώρα μετά τον πόλεμο του 2001. Οκτώ υποψήφιοι επιζητούν τη λαϊκή εντολή προκειμένου να αναλάβουν την προεδρία του Αφγανιστάν, δεδομένου ότι ο κ. Καρζάι δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία μετά από 12 χρόνια στον προεδρικό θώκο.

Οι εκλογές-ορόσημο επισκιάζονται από την επίθεση εναντίον δυο δημοσιογράφων την Παρασκευή, αλλά και την πολύμηνη αιματηρή εκστρατεία των Ταλιμπάν που έχει ως στόχο να εκτροχιάσει την εκλογική διαδικασία.

Περισσότεροι από 350.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προστατεύσουν ψηφοφόρους και εκλογικά τμήματα από τη δράση των Ταλιμπάν, τη στιγμή που η πρωτεύουσα Καμπούλ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα με οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας, τέσσερις ψηφοφόροι τραυματίστηκαν σήμερα από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στη νοτιοανατολική επαρχία Λόγκαρ του Αφγανιστάν, λίγες ώρες αφού άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

«Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο το οποίο στεγάζεται σε ένα σχολικό κτίριο και τραυμάτισε τέσσερις ψηφοφόρους», δήλωσε ο Αμπντούλ Χαμίντ κυβερνήτης της περιοχής Μοχάμαντ Άγα.

Στο μεταξύ λίγο νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κάλεσε του Αφγανούς να «αψηφήσουν» τις απειλές των Ταλιμπάν και να συμμετάσχουν μαζικά στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Καρζάι ψήφισε λίγο πριν τις 08:00 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) σε ένα σχολείο στην Καμπούλ.

«Ζούμε μια σημαντική ημέρα για το μέλλον μας, για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε. «Καλώ τον αφγανικό λαό να πάει στα εκλογικά κέντρα, παρά τη βροχή, το κρύο και τις απειλές των εχθρών (…) ώστε να επιτρέψει στη χώρα να κάνει ένα νέο βήμα στον δρόμο της επιτυχίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ψήφισα, είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι αφγανός πολίτης», σημείωσε ο Καρζάι.

Σημειώνεται πως οι εκλογές λαμβάνουν χώρα ενόψει της αποχώρησης των NATOΪκών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή