ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί την Ρωσία

merkel-me-oikonomikes-kyroseis-apeilei-tin-rosia-2015932

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απείλησε σήμερα τη Ρωσία με την επιβολή νέων κυρώσεων, οικονομικών αυτή τη φορά, σε περίπτωση νέας προσβολής της "ακεραιότητας της Ουκρανίας".

"Αν το χέρι απλωθεί και πάλι στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομικές κυρώσεις", δήλωσε η Μέρκελ, με την ευκαιρία της συνόδου του κόμματός της, της CDU, για τον καθορισμό του προγράμματός του για τις ευρωεκλογές.

Η καγκελάριος δήλωσε πως "κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος" για την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε τέτοια μέτρα.

Αφού προσάρτησε τον περασμένο μήνα την Κριμαία, έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που δεν αναγνωρίστηκε από την Ουκρανία και τους δυτικούς, και αφού συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία ξεκίνησε στη συνέχεια την άσκηση οικονομικών πιέσεων διπλασιάζοντας σχεδόν την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στη γειτονική της χώρα.

"Κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις συνομιλίες" με τη Ρωσία, είπε ωστόσο, επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως "μάχεται κάθε μέρα" για την επιδίωξη αυτών των συνομιλιών. "Όμως το δίκαιο του πιο ισχυρού δεν πρέπει να τίθεται πάνω από το νόμο", συνέχισε.