Μετά τη νίκη ο Ερντογάν διεκδικεί την προεδρία

Μετά τη νίκη ο Ερντογάν διεκδικεί την προεδρία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητής αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η εκλογική αναμέτρηση, άλλωστε, εθεωρείτο από πολλούς ως ένα δημοψήφισμα για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Με το 98% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης έλαβε ποσοστό που ανέρχεται στο 45%. Τα καλά εκλογικά αποτελέσματα, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του Ερντογάν, των παιδιών του καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος του, δίνουν στον σημερινό πρωθυπουργό ένα εφαλτήριο για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του από τον εξώστη της έδρας του κόμματος στην Αγκυρα, ο θριαμβευτής Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο. Στο πλευρό του στεκόταν η σύζυγός του Εμινέ και ο νεότερος γιος του Μπιλάλ, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο με τις μίζες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να αφιερωθούμε σε οποιαδήποτε αποστολή μας εμπιστευθείτε».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος εκτόξευσε απειλές και για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους αντιπάλους του. «Θα μπούμε στο κρησφύγετό τους. Θα πληρώσουν για αυτό. Από αύριο κάποιοι θα φύγουν» δήλωσε προφανώς αναφερόμενος στον πρώην σύμμαχό του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σουνίτη ιμάμη και μεγαλοεπιχειρηματία που έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων, ΜΜΕ και βρίσκεται πίσω από πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Αυτός, άλλωστε, θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω και από τις μαγνητοφωνήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ως μέρος του σχεδίου του για ανατροπή του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Η πιο πρόσφατη διαρροή αφορά μια μαγνητοφωνημένη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρονται και σχέδια για την πρόκληση πολέμου με τη Συρία.

Τίποτε, όμως, από όλα όσα είδαν πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας δεν ενίσχυσαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσε μόλις το 28% των ψήφων. Ο αρχηγός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα κατηγορηθεί ως κεμαλιστής παλαιάς φρουράς και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον αποπέμψουν από το κόμμα.

Ενισχυμένοι οι Κούρδοι

Οι άλλοι μεγάλοι νικητές των εκλογών της Κυριακής ήταν οι Κούρδοι. Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας αύξησε των αριθμό των πόλεων που ελέγχει, κατά κύριο λόγο, στη νοτιοανατολική χώρα από οκτώ σε έντεκα κατακτώντας και τις συντηρητικές επαρχίες Μαρντίν, Μπιτλίς και Αγκρί.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες του. O αυταρχικός τρόπος με τον οποίο καταπνίγεται κάθε διαφωνία μπορεί να μην του στοίχισαν ψήφους στο εσωτερικό, αλλά σίγουρα αμαύρωσαν την εικόνα του στο εξωτερικό. Ηδη, οι φίλοι του στη Δύση νιώθουν αμηχανία και ανησυχία για τις μεθόδους που ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί. Παρότι, μάλιστα, η Τουρκία κατάφερε να βγει από τη διεθνή οικονομική κρίση αλώβητη, η οικονομία της επιβραδύνεται. Ισως, λοιπόν, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης να μην καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις του για φαραωνικά έργα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, όπως είναι η κατασκευή τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη και τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο.

Τέλος, η σύρραξη με τη γειτονική Συρία μπορεί τελικά να αποδειχθεί ο πιο δυνατός πονοκέφαλος για τον Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την εκλογική αναμέτρηση στην Αντιόχεια (Αντάκια) στην επαρχία Χαταΐ, όπου ζουν οι αλαουΐτες, ομόθρησκοι του Μπασάρ αλ Ασαντ. Εκεί άλλωστε έχουν συρρεύσει και οι Σύροι πρόσφυγες και αντικαθεστωτικοί μαχητές, πολλοί εκ των οποίων είναι τζιχαντιστές. Οι περισσότεροι Τούρκοι αντιτίθενται στην στήριξη που δίνει στους τελευταίους ο Τούρκος πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ίδιος από τον εξώστη δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον μιας πρώην οθωμανικής κτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή