Οι ΗΠΑ απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως

Οι ΗΠΑ απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι δημοτικές εκλογές της Τουρκίας ήταν μία μεγάλη νίκη για το AKP, το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν οι Αμερικανοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υποψιάζονται νοθεία ή ότι δεν εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αυταρχισμό του. Αναλυτές και διπλωμάτες συμφωνούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές σε προσωπικό δημοψήφισμα που κέρδισε, ωστόσο εκτιμούν ότι η νίκη αυτή θα σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική αστάθεια και διχασμό στη χώρα.

Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τοποθετήθηκε για το θέμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν συνεχάρη τον Ερντογάν με το επιχείρημα ότι δεν εκδίδει ανακοινώσεις για δημοτικές εκλογές. Ούτε όμως το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις εκλογές διότι «περίμενε τα τελικά αποτελέσματα», ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα περί νοθείας δήλωσε μόνο ότι είναι ενήμερο.

Η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επαφές, ωστόσο παλαιότεροι διπλωμάτες δεν δίσταζαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αυταρχισμό του κ. Ερντογάν και τις χαμένες ευκαιρίες που βλέπουν πλέον στο πρόσωπό του.

Αναλυτές σημείωναν τις δεκάδες διαδηλώσεις, τη βία και τις παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα, με 41 διακοπές ρεύματος που η κυβέρνηση απέδωσε στην κακοκαιρία αλλά και σε μία… γάτα.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν είχαν πρόβλημα να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση του twitter ως «το κάψιμο βιβλίων του 21ου αιώνα», ενώ η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοσθεί άμεσα η απόφαση του δικαστηρίου που ήρε την απαγόρευσή του. (σ.σ.: όπως και έγινε τελικώς την Πέμπτη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή