Υψηλές φιλοδοξίες και πραγματικότητα για το Εθνικό Μέτωπο

Υψηλές φιλοδοξίες και πραγματικότητα για το Εθνικό Μέτωπο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκστρατεία «αποδαιμονοποίησης» του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της συνεχίζει η σημερινή του πρόεδρος, Μαρίν Λεπέν, στον απόηχο των σημαντικών επιτυχιών του Εθνικού Μετώπου στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Monde», την παραμονή του δεύτερου γύρου της περασμένης Κυριακής, η κ. Λεπέν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εύχομαι τη γέννηση ενός μεγάλου πατριωτικού κινήματος, χωρίς δεξιά ή αριστερή ταυτότητα… Ενα είδος γαλλικού περονισμού. Το κίνημά μας αντιπολιτεύεται το σημερινό πολιτικό κατεστημένο, καταγγέλλοντας τις θέσεις του γύρω από την προστασία του έθνους. Απορρίπτουμε τον υπερφιλελευθερισμό των ευρωπαϊστών και είμαστε ικανοί να υπερκεράσουμε τα ρήγματα του παρελθόντος για να θέσουμε τα αληθινά, θεμελιώδη ερωτήματα: πρέπει να υιοθετήσουμε εθνικό ή "μετα-εθνικό" όραμα;».

Παρά την αντισυστημική επίφαση των λόγων της κ. Λεπέν, που αποτυπώνονται και στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος, ενόψει των Ευρωεκλογών, οι θέσεις αυτές αποτελούν το επιστέγασμα 20ετούς προσπάθειας, με στόχο την είσοδο του Εθνικού Μετώπου στην κατεστημένη πολιτική σκηνή.

Κίνδυνοι

Η πολύ καλή εμφάνιση του Μετώπου στις δημοτικές εκλογές, με 11 δημάρχους και περισσότερους από 1.200 δημοτικούς συμβούλους σε κάθε σημείο της χώρας, ενέχει, όμως, και σημαντικούς κινδύνους.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών υποχρεώνει τώρα το Εθνικό Μέτωπο να ασκήσει εξουσία για να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων στις συνήθως υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κυριάρχησε. Κάθε στραβοπάτημα των ελάχιστα πεπειραμένων τοπικών του αρχόντων, μπορεί να υποσκάψει τις προσπάθειες της κ. Λεπέν, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς όσων θεωρούν το κόμμα ανίκανο να κυβερνήσει. Οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι του FN καλούνται επίσης να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τα κρούσματα κακοδιαχείρισης, που στιγμάτισαν τις θητείες των προκατόχων τους τη δεκαετία του 1990. Την εποχή εκείνη, τρεις δήμαρχοι του Μετώπου κατηγορήθηκαν για χαριστικές προσλήψεις και κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Σε μία προσπάθεια πρόληψης ανάλογων φαινομένων, το κόμμα διοργάνωσε ταχύρρυθμα σεμινάρια κρατικής διοίκησης, λογιστικής και στοιχείων δικαίου, δημιουργώντας μέχρι και δίκτυο υποστήριξης για χρήση από τους νέους δημοτικούς άρχοντες.

Στην προσπάθειά τους να μη δημιουργήσουν υπερβολικές προσδοκίες, οι υποψήφιοι του FN επέλεξαν να υποσχεθούν όσο το δυνατόν λιγότερα, στους ψηφοφόρους τους. Στην αποβιομηχανοποιημένη κωμόπολη Ενέν-Μπομόν στη βόρεια Γαλλία, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Front National, Στιβ Μπριουά, παραδέχθηκε ότι κάθε αλλαγή θα απαιτήσει χρόνια, υπενθυμίζοντας το χρέος των 38 εκατ. ευρώ που επιβαρύνει την κοινότητα.

Αυτοσυγκράτηση καλείται να επιδείξει το FN στην πόλη Φρεζούς, στην Προβηγκία, όπου η εκλογή του 26χρονου δημάρχου του Μετώπου, συνοδεύθηκε από διαδήλωση των πολυάριθμων Βορειοαφρικανών κατοίκων, προμηνύοντας χρόνια και επικίνδυνη ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή