Παίρνει τον στρατό στα χέρια του ο Σι

Παίρνει τον στρατό στα χέρια του ο Σι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πήρε τη δικαστική οδό τη Δευτέρα, με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του αντιστρατήγου Γκου Τζουνσάν για δωροληψία, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας, μεταξύ άλλων.

Η υπόθεση είναι αποτέλεσμα της απόφασης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να τιμωρήσει παραδειγματικά τη διαφθορά στις ένοπλες δυνάμεις. Σκοπός του Κινέζου προέδρου είναι να μεταμορφώσει ένα σώμα που βρίθει από «αγαπημένα προγράμματα» διαφόρων στρατιωτικών σε μια πιο ευέλικτη πολεμική μηχανή που θα μπορεί να προβάλλει ισχύ στο εξωτερικό και να εμπεδώνει τη δύναμη του κόμματος στο εσωτερικό, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εξουσία του προέδρου επί του στρατού.

Ο στρατηγός Γκου παύθηκε ησύχως από το αξίωμα του υπαρχηγού του Τμήματος Επιμελητείας προ διετίας. Στο πόρισμα εσωτερικής έρευνας, ο στρατηγός Γκου κατηγορείται ως επικεφαλής γιγάντιου κυκλώματος που εισέπραττε μίζες και αγόραζε προαγωγές, συσσωρρεύοντας σημαντικό προσωπικό πλούτο με τη μορφή κατοικιών. Σε αποθήκη του Γκου στο χωριό του βρέθηκαν αντικείμενα που χωρούσαν σε τέσσερα φορτηγά, μεταξύ άλλων 20 κασόνια ακριβού οινοπνεύματος κι ένα ολόχρυσο άγαλμα του Μάο.

Η έρευνα γύρω από τον Γκου έχει κλονίσει το στράτευμα λόγω του ύψους των χρηματικών ποσών –οι εκτιμήσεις για τα περιουσιακά του στοιχεία κυμαίνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια έως μερικά δισ. δολάρια– και επειδή η υπόθεση απειλεί κορυφαίους στρατιωτικούς.

Με μοχλό την υπόθεση Γκου, ο πρόεδρος Σι στρέφεται εναντίον κορυφαίων στρατιωτικών που προήγαγαν τον Γκου και προσπάθησαν να προστατεύσουν εκείνον και τους εαυτούς τους από την έρευνα.

Ο στρατηγός Γκου έχει ήδη δώσει πληροφορίες για τους ισχυρούς προστάτες του, στους οποίους περιλαμβανόταν ο Σου Καϊχού, που ήταν δεύτερος τη τάξει στο στράτευμα και μέλος του Πολιτικού Γραφείου πριν αποστρατευθεί το 2012. Αν ο πρόεδρος Σι κινηθεί επισήμως εναντίον του στρατηγού Σου, θα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ποτέ έως τώρα στρατηγός του βαθμού του Σου δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2012, ο πρόεδρος Σι τόνισε σε ομιλία σε κλειστό κύκλο πως η Σοβιετική Ενωση εν μέρει κατέρρευσε επειδή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχασε τον έλεγχο του στρατού. «Το νόημα ήταν: Θα πάρω πραγματικά τα ηνία του στρατού. Δεν θα είμαι σαν τους δύο προηγούμενους προέδρους, που σας ανέχονταν ενώ εσείς κάνατε τα δικά σας», είπε βοηθός του προέδρου Σι.

Ο στρατός έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες εκτάσεις γης, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί και οι συναλλαγές στην κτηματαγορά θεωρούνται η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς των ενόπλων δυνάμεων. Η διαφθορά στις προαγωγές είναι πιο θεσμοθετημένη από ό,τι στο κόμμα, με την εύνοια για προαγωγή στον βαθμό του στρατηγού να κοστολογείται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ο Γκου ανέβηκε ταχύτατα, λαμβάνοντας πέντε προαγωγές σε υψηλόβαθμα αξιώματα εντός οκταετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή