Εκθεση-κόλαφος κατά της CIA για βασανιστήρια

Εκθεση-κόλαφος κατά της CIA για βασανιστήρια

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατ’ επανάληψη η CIA περιέγραφε (το πρόγραμμα ανακρίσεων μετά βασανισμού) στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εν συνεχεία στο Κογκρέσο ως μέσο απόσπασης μοναδικών πληροφοριών, που δεν θα μπορούσαν να προέλθουν από άλλες μεθόδους και το οποίο βοήθησε στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών και έσωσε χιλιάδες ζωές», είπε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» Αμερικανός αξιωματούχος. «Ηταν αλήθεια; Η απάντηση είναι όχι».

Ο αξιωματούχος σχολίαζε το περιεχόμενο της απόρρητης έκθεσης του Κογκρέσου για τους βασανισμούς κρατουμένων στα χέρια Αμερικανών πρακτόρων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Με την ψηφοφορία της Πέμπτης, η Γερουσία κάλεσε τη CIA να αποχαρακτηρίσει τη σύνοψη της έκθεσης των 6.300 σελίδων που αφορά μία από τις πιο μαύρες σελίδες της διακυβέρνησης Μπους. Οι λεπτομέρειες της εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο πρόγραμμα βασανιστηρίων μπορεί να μη γίνουν γνωστές ούτε και μετά τον αποχαρακτηρισμό της έκθεσης, όμως από τις έως τώρα διαρροές φαίνεται ότι το έγγραφο είναι κόλαφος για τις μεθόδους της αμερικανικής υπηρεσίας.

Η έκθεση υποστηρίζει πως η CIA παραπλανούσε συστηματικά το Κογκρέσο σχετικά με τη βιαιότητα και την αναποτελεσματικότητα της γιγάντιας επιχείρησης απαγωγής δεκάδων κρατουμένων και μεταφοράς τους σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο, όπου υφίσταντο βασανιστήρια. Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι μέθοδοι βασανισμού ήταν πολλές και δεν εξαντλούνταν στον εικονικό πνιγμό, για τον οποίο γινόταν έως τώρα λόγος, ενώ οι κρατούμενοι συχνά ήταν πολύ λιγότερο σημαντικοί απ’ όσο παρουσιάζονταν. Πληροφορίες που προέρχονταν από συμβατικού τύπου ανακρίσεις αναβαπτίζονταν ως προϊόντα «ενισχυμένης ανάκρισης» (ευφημισμός για τα βασανιστήρια), προκειμένου να δικαιολογηθεί η συνέχιση του προγράμματος.

Και ταινία

Η CIA μπορεί να έχασε τη μάχη της πραγματικότητας, κέρδισε όμως τη μάχη εντυπώσεων στο Χόλιγουντ, αφού το σενάριο της «ωρολογιακής βόμβας» (του κρατουμένου που πρέπει δήθεν να υποχρεωθεί με όλα τα μέσα να δώσει πληροφορίες για να σωθούν εκατοντάδες άμαχοι, πάντα Αμερικανοί) έχει διαποτίσει την ποπ κουλτούρα.

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο θεσμικών παραγόντων και κινηματογραφικής βιομηχανίας, όταν κυκλοφόρησε η ταινία «Zero Dark Thirty», που καθαγιάζει τα βασανιστήρια ως μέθοδο για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, έγραψε επιστολή στην οποία καταγγέλλει ότι η σχετική σκηνή δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τερμάτισε το πρόγραμμα βασανιστηρίων το 2009, αλλά εξασφάλισε κάποιου τύπου ασυλία για τους συμμετέχοντες σε αυτό και για τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, με αποτέλεσμα ο μόνος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια να είναι ο πρώην πράκτορας Τζον Κιριάκου, ο οποίος ενημέρωσε την κοινή γνώμη γι’ αυτά.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπάλληλος που αποτέλεσε νέμεση μιας άλλης υπηρεσίας, της NSA, επανήλθε την εβδομάδα που πέρασε, αποκαλύπτοντας και άλλα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις 122 ξένων ηγετών. Βασιζόμενο στα έγγραφα που έχει λάβει από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε απόσπασμα από τον κατάλογο των ηγετών που βρίσκονταν στο στόχαστρο της NSA. Δεν πρόκειται πλέον για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου, όπως στις προηγούμενες αποκαλύψεις που αφορούσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, αλλά για ολική παρακολούθηση κάθε διαθέσιμης επικοινωνίας των ηγετών-στόχων. Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2013 η NSA έλαβε από το μυστικό δικαστήριο FISA την ανανέωση της ετήσιας άδειας νομότυπης συνεργασίας με εταιρεία τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να συνεχιστεί η μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών στη Γερμανία. Στο πρόγραμμα «εταιρικών συμπράξεων» της ΝSA περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες τηλεφωνίας AT&T και Verizon και οι εταιρείες λογισμικού Microsoft και Google.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή