Το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του Χαμίντ Καρζάι

Το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του Χαμίντ Καρζάι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ενθουσιασμό των κοριτσόπουλων που υποδέχονται το αγαπημένο τους μουσικό συγκρότημα, ένα σμήνος νεαρών με σημαίες στα χέρια όρμησε προς την υπερυψωμένη εξέδρα, με φόντο τους πράσινους λόφους του Κουντούζ, μιας βόρειας επαρχίας του Αφγανιστάν. Το είδωλό τους καθόταν σε ένα ανάκλιντρο μασώντας τσίχλα. Ενα χαντάκι βάθους τεσσάρων μέτρων, ανοιγμένο μέσα στο αμμώδες έδαφος, τον χώριζε από το πλήθος. Προς το τέλος της προεκλογικής συγκέντρωσης, το πλήθος ώθησε κάποιους από τους οπαδούς μέσα στο χαντάκι απ’ όπου δεν ήταν δυνατόν να ανέβουν παρά μόνο με τη βοήθεια κονταριών.

Καλώς ορίσατε στην αλλόκοτη εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν. Οπως έγινε σαφές, οι 15.000 ενθουσιώδεις οπαδοί δεν είχαν έρθει για να επιδοκιμάσουν τον προεδρικό υποψήφιο Ασράφ Γάνι, ένα διανοούμενο, τεχνοκράτη και πρώην αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον οποίο οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούσαν. Αντικείμενο του θαυμασμού τους ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Γάνι, ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ. Προερχόμενος από την ουζμπεκική κοινότητα του Αφγανιστάν, ο Ντόστουμ υπήρξε βάναυσος πολέμαρχος και επιτέλεσε σημαντικό ρόλο στην πτώση των Ταλιμπάν, το 2001. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο Ντόστουμ απολαμβάνει ισχυρής επιρροής, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες.

Ο κ. Γάνι θεωρείται ένα από τα τρία φαβορί της αναμέτρησης. Το προεδρικό δίδυμο που σχημάτισε με τον Ντόστουμ δεν προδιαθέτει για αρμονική συμβίωση. Την ημέρα των προηγούμενων εκλογών, προ πενταετίας, ο Γάνι περιέγραψε τον στρατηγό ως «γνωστό εγκληματία». Ο ίδιος ο Γάνι ανήκει στους Παστούν, τη μεγαλύτερη εθνότητα του Αφγανιστάν, που κυριαρχεί στον Νότο και στην Ανατολή της πολυεθνικής χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, οι μορφωμένοι πολίτες ενδέχεται να απωθηθούν από τον Νόστουμ, όσο και αν εκτιμούν τις ικανότητες του κατά γενική ομολογία αδιάφθορου Γάνι. Βεβαίως, ο Ντόστουμ ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά που προκάλεσαν όλες οι πλευρές στον σκληρό εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν, τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτό για πολλούς δεν είναι αρκετό.

Χωρίς επίθετο

Τούτων δοθέντων, αρκετοί μπορεί να στραφούν προς τον δρα Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οφθαλμίατρο και πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απέκτησε επώνυμο μόνο γιατί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ένιωθαν άβολα να μιλούν για έναν υποψήφιο πρόεδρο που έχει μόνο μικρό όνομα. Στις εκλογές του 2009 ήρθε δεύτερος, πίσω από τον Χαμίντ Καρζάι, πρόεδρο της χώρας από το 2001 και σ’ αυτή την αναμέτρηση εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος. Διαπρύσιος αντίπαλος των Ταλιμπάν την περίοδο που βρίσκονταν στην εξουσία (1996- 2001), ο Αμπντουλάχ απολαμβάνει μεγάλου κύρους.

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές οι υποψήφιοι ήταν έντεκα. Αν κάποιος εξ αυτών δεν συγκεντρώσει το 11% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος και αποφασιστικός γύρος το καλοκαίρι. Επομένως, ο ανταγωνισμός για τη δεύτερη θέση είναι πολύ σημαντικός. Εδώ είναι που υπεισέρχεται ο παράγοντας Καρζάι. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν κατεβαίνει στις εκλογές και δεν υποστηρίζει ανοιχτά κάποιον εκ των υποψηφίων. Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου ο αδελφός του, Καγιούμ, αποσύρθηκε από την κούρσα και έριξε το βάρος του υπέρ του Ζαλμάι Ρασούλ – ενός άλλου γιατρού ο οποίος υπήρξε για μεγάλο διάστημα υπουργός του Καρζάι και δεν θεωρείται το καλύτερο υπόδειγμα πολιτικής ηθικής. Για τους περισσότερους Αφγανούς, ο Ρασούλ είναι απλώς ο άνθρωπος του Καρζάι, εκείνος που θα βοηθήσει τον απερχόμενο πρόεδρο να προστατεύσει τα συμφέροντά του.

Μόνο ο κ. Γάνι θεωρείται «αρκετά τρελός» ώστε να φέρει σε πέρας μεταρρυθμίσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τη χρόνια διαφθορά. Κατά τα λοιπά, και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι υπόσχονται να προχωρήσουν ταχύτατα σε αυτό που ο Καρζάι επίμονα αρνιόταν: την υπογραφή συμφώνου ασφαλείας με τις ΗΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει να παραμείνουν ξένα στρατεύματα στη χώρα μετά το τέλος του έτους, κάτι που η πλειονότητα των Αφγανών θεωρεί εγγύηση για την ασφάλειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή