Επανεκλογή Ορμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας

Επανεκλογή Ορμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η θριαμβευτική επανεκλογή του συντηρητικού Βίκτορ Ορμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας συνοδεύθηκε χθες από υποσχέσεις για συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής που στρέφεται εναντίον μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων αλλά και πολλών φτωχών της χώρας του, ανακουφίζοντας τη μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το δεξιό κόμμα Φιντέζ του Ορμπαν απέσπασε 133 από τις 199 έδρες της Βουλής, ενώ η αντιπολιτευόμενη πεντακομματική σοσιαλ-φιλελεύθερη συμμαχία καταποντίστηκε στις 38 έδρες. Το ακροδεξιό Γιόμπικ μετρίασε κάπως τη σκληρή ρητορική του ρατσιστικού μίσους και ανέβασε το ποσοστό του στο 20,5% από 15,8% προ τετραετίας.

«Εχουμε σαφή και αδιαμφισβήτητη εντολή να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε», είπε ο Ορμπαν σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, χαρακτηρίζοντας «άνευ σημασίας» το αν η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων θα δώσει ή όχι στην κυβέρνησή του πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής. Το ποσοστό του Φιντέζ έπεσε από το 50% στο 44%, αλλά η κοινοβουλευτική δύναμή του παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας της υιοθέτησης πλειοψηφικού συστήματος. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» τονίζοντας ότι ο Ορμπαν χρησιμοποίησε τον κρατικό μηχανισμό για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Οι ψηφοφόροι είπαν “ναι” στο νέο νομικό σύστημα, περιλαμβανομένου και του νέου μας Συντάγματος, σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην εργασία και σε ένα λαϊκό ευρωπαϊκό κυβερνητικό κόμμα», δήλωσε ο Ορμπαν. Η αναφορά του 50χρονου πρωθυπουργού στο «νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην εργασία» σχετίζεται με την κατάργηση από μέρους του πολλών κοινωνικών παροχών και στην υποχρέωση όσων λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα να εργάζονται. Ο Ορμπαν, που διέρρηξε τις σχέσεις της Ουγγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει υιοθετήσει ωστόσο κάποιες από τις επιταγές των πιστωτών, αντικαθιστώντας την προοδευτική φορολογία με ενιαίο συντελεστή 16%.

Ενώ η φτώχεια επί των ημερών του έχει αυξηθεί, στοιχείο που αντανακλάται και στην αύξηση της ψήφου διαμαρτυρίας προς το αυτοσυστηνόμενο ως «αντισυστημικό» Γιόμπικ, η μεσαία τάξη έχει πάρει γερές ανάσες από τις δυσκολίες των περασμένων ετών. «Το Φιντέζ προσέφερε στους ψηφοφόρους του μια συνεκτική εθνική αυτοεικόνα, ο Ορμπαν είναι χαρισματικός ηγέτης και, ύστερα από μερικά πολύ αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, η κυβέρνησή του μείωσε τα τιμολόγια του ρεύματος, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης», είπε στο περιοδικό Spiegel ο πολιτικός επιστήμονας Ατίλα Τιμπόρ Νάγκι.

Αναλυτές θεωρούν ότι οι επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει ο Ορμπαν στις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες είναι κατά 80% δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, θα παραμείνουν και πιθανώς θα ενισχυθούν με μέτρα μερικής εθνικοποίησης. Ως προς τις ξένες τράπεζες, στις οποίες επιβλήθηκε αύξηση της φορολογίας, ο Ορμπαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν σαφής: «Θεωρώ ότι είναι ορθό να παραμείνουν οι τράπεζες τμήμα ενός δίκαιου καταμερισμού βαρών», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή