Ινδία: Ξεκίνησαν οι εκλογές των 5 εβδομάδων

Ινδία: Ξεκίνησαν οι εκλογές των 5 εβδομάδων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 07:00 τοπική ώρα στην Ινδία η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί στον κόσμο, όπου 815 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, που κατά πάσα πιθανότητα θα συγκροτηθεί από έναν συνασπισμό κομμάτων με επικεφαλής το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα.

Ηλικιωμένες γυναίκες με σάρι και νεαροί με τζιν παντελόνια συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αθλητικό κέντρο, που μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο, νωρίς σήμερα το πρωί προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία στο κρατίδιο Ντεμπρουγκάρ, που μαζί με το Άσαμ είναι τα δύο μικρά κρατίδια στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στην Μιανμάρ, από τα οποία ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σε εννέα στάδια σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα συνεχιστεί στα παγωμένα οροπέδια των Ιμαλαΐων, στις δυτικές ερημικές περιοχές και στον τροπικό νότο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου, όταν θα ψηφίσουν οι πυκνοκατοικημένες βόρειες πεδινές περιοχές. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι καθώς η πλέον μακροχρόνια οικονομική επιβράδυνση που έχει γνωρίσει η Ινδία από τη δεκαετία του '80 έχει φρενάρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια χώρα ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι κάτω των 25 ετών.

Μολονότι πολλοί Ινδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις θρησκευτικές ταραχές του 2012 ο Ναρέντρα Μόντι, ο υποψήφιος του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για την πρωθυπουργία κυριάρχησε στη μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Ένα από τα λίγα εναπομείνατα προπύργια του Κογκρέσου είναι η βορειοανατολική Ινδία. Δημοσκόπηση του CSDS διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Άσαμ–με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στη χώρα–θα στηρίξουν το κόμμα.

Πάντως, στο κρατίδιο Ντιμπρουγκάρ, οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου εργάζονται στις φυτείες τσαγιού, δεν έχουν καν ακούσει το όνομα του Μόντι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή