Πλήγμα για τον Κάμερον οι χειρισμοί του στο σκάνδαλο με την υπουργό Πολιτισμού

Πλήγμα για τον Κάμερον οι χειρισμοί του στο σκάνδαλο με την υπουργό Πολιτισμού

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα ενόψει των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ο τρόπος που αντιμετώπισε το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησής του.

Ο Κάμερον, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές πίσω από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), υποστήριξε τη Μαρία Μίλερ, υπουργό Πολιτισμού, αφού μια κοινοβουλευτική έκθεση την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να επιστρέψει ένα ποσό για την κάλυψη των εξόδων της που της είχε δοθεί από λάθος.

Παρόλα αυτά οι επικρίσεις από τον Τύπο και την κοινή γνώμη εναντίον της Μίλερ δεν μειώνονται, παρά τις προσπάθειες του Κάμερον να δοθεί τέλος στην υπόθεση. Πολλοί από τους συντηρητικούς βουλευτές έχουν σε ιδιωτικές συζητήσεις εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την κρίση του πρωθυπουργού για το θέμα, ενώ αυξάνεται και η πίεση να αναθεωρήσει τη στάση του.

Την ώρα που ο Κάμερον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δημοτικότητα του UKIP και να προσελκύσει ψηφοφόρους θέτοντας στο προσκήνιο την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με το ερώτημα γιατί δεν έχει αποπέμψει τη Μίλερ.

Η Μίλερ αθωώθηκε, έπειτα από έρευνα, από την κυριότερη κατηγορία εναντίον της: ότι χρησιμοποίησε χρήματα που της δίνονται από το κοινοβούλιο για να καλύψει έξοδα των γονέων της. Όμως βρέθηκε ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα για τα έξοδά της και ότι από λάθος δήλωσε ότι πληρώνει μεγαλύτερο ποσό για το στεγαστικό της δάνειο. Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε συγγνώμη για τη στάση της απέναντι στην έρευνα, όμως η συντομία της δήλωσής της —μόλις 32 δευτερόλεπτα—, προκάλεσε την οργή των επικριτών της.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Βρετανία αφότου τα έξοδα των βουλευτών διέρρευσαν στον Τύπο το 2009.

«Η Μαρία Μίλερ παραμένει στη θέση της και κάνει μια καλή δουλειά ως υπουργός Πολιτισμού», δήλωσε σήμερα ο Κάμερον, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να την παύσει από τα καθήκοντά της.

Οι συντηρητικοί βουλευτές εκφράζουν την αμηχανία τους καθώς η υπόθεση αυτή έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Βρετανίας λίγο πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Ο Νόρμαν Τέμπιτ, πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, κάλεσε τη Μίλερ να παραιτηθεί, ενώ και οι δύο εφημερίδες στις οποίες συνήθως οι Συντηρητικοί βασίζονται για την υποστήριξή τους, η Sun και η Daily Mail, έχουν επίσης στραφεί εναντίον του Κάμερον για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση.

Το UKIP, που θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ένωση και να σταματήσει η πολιτική των «ανοικτών θυρών στη μετανάστευση», έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους Συντηρητικούς και τα άλλα μεγάλα κόμματα της χώρας ότι ανήκουν σε μια ελίτ «εκτός πραγματικότητας». Και αναφέρθηκε στην υπόθεση της Μίλερ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σύμφωνα με μια χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov, οι Συντηρητικοί τείνουν να βρεθούν στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, πίσω από το UKIP και το Εργατικό Κόμμα, τα οποία θα μονομαχήσουν για την πρώτη θέση.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Συντηρητικοί θα έρθουν τρίτοι σε εθνικές εκλογές. Τα ποσοστό τους θα ήταν πολύ καλύτερο αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές. Οι βρετανοί ψηφοφόροι συχνά στις ευρωεκλογές εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς τα μεγάλα κόμματα, ενώ επιστρέφουν σε αυτά και τα ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη YouGov, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του UKIP έχει θέσει το κόμμα του σε τροχιά νίκης στις ευρωεκλογές μετά τις δύο τηλεμαχίες του με τον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά εκτιμά ότι το UKIP θα δυσκολευτεί να μετατρέψει την επιτυχία του σε έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2015, στις οποίες το εκλογικό σύστημα ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή