ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

chamene-to-iran-den-epithymei-na-kataskeyasei-pyrinika-opla-2016454

Το Ιράν θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις διεθνείς δυνάμεις ώστε να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χωρίς όμως να υπαναχωρήσει στις προόδους που έχει σημειώσει το πρόγραμμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι ιρανοί διαπραγματευτές δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στα θέματα «που θα τους επιβληθούν», δήλωσε ο Χαμενεΐ προς πυρηνικούς επιστήμονες στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει καλά ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν (…) αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν ούτε θα καθυστερήσουν τις ιρανικές δραστηριότητες της πυρηνικής έρευνας και ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη συμφώνησε να διαπραγματευτεί ένα τέλος στη διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα «για να αρθεί το εχθρικό κλίμα που δημιούργησαν οι αλαζονικές δυνάμεις εναντίον του Ιράν», πρόσθεσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του Χαμενεΐ έγιναν την ώρα που ιρανοί διαπραγματευτές συναντώνται με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για δεύτερη ημέρα στη Βιέννη με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.