Τελεσίγραφο Κιέβου προς φιλορώσους

Τελεσίγραφο Κιέβου προς φιλορώσους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία μετά το χθεσινό τελεσίγραφο της κυβέρνησης του Κιέβου στους φιλορώσους διαδηλωτές να εκκενώσουν εντός 48 ωρών τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει και να ακυρώσουν τα αποσχιστικά τους σχέδια, υπό την απειλή της χρήσης βίας. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο στη διπλωματία, φέρνοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Ρωσία και τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Το γραφείο της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, επιβεβαίωσε χθες ότι κατά τα προσεχή 24ωρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η οποία δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ συγκεκριμενοποιηθεί. Στη σύσκεψη, πλην της κ. Αστον, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεστίτσια.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζον Κέρι είχε κατηγορήσει ευθέως τη Μόσχα ότι ετοιμάζει ένα «δεύτερο γύρο» αποσχιστικών επεισοδίων μετά την Κριμαία. «Είναι σαφές ότι ειδικές δυνάμεις και πράκτορες της Ρωσίας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο χάος του τελευταίου 24ώρου», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε τη Ρωσία πως θα διαπράξει «ιστορικό λάθος» αν προχωρήσει σε επέμβαση στην Ανατολική Ουκρανία και κάλεσε το Κρεμλίνο «να κάνει πίσω».

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο την καταγγελία του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ περί συγκέντρωσης μεγάλου όγκου δυνάμεων της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας κατάφεραν να ανακαταλάβουν το κυβερνείο του Χάρκοβο, δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ουκρανίας, μετά μια κεραυνοβόλο, νυχτερινή επιχείρηση, που κράτησε 18 λεπτά. Στη διάρκεια της επιχείρησης ακούστηκαν πυροβολισμοί και περίπου εβδομήντα καταληψίες συνελήφθησαν χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ συνεχιζόταν η κατάληψη του κυβερνείου του Ντόνετσκ από φιλορώσους ακτιβιστές, πολλοί εκ των οποίων έφεραν τουφέκια καλάσνικοφ. Οι διαδηλωτές έχουν περιφράξει το κτίριο με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και έχουν δημιουργήσει υψηλά οδοφράγματα, ενώ στην κεντρική πλατεία έχουν στρατοπεδεύσει φιλορώσοι διαδηλωτές και από τα μεγάφωνα ακούγονται ρωσικά τραγούδια. Οι ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για ένα είδος «αντι-Μαϊντάν» – ένα αντεστραμμένο είδωλο των καταλήψεων και διαδηλώσεων στο Κίεβο που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς. Οι ακτιβιστές έχουν ανακηρύξει την ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ σε «αυτόνομη δημοκρατία», αν και δεν ελέγχουν παρά την εν λόγω πλατεία και προτίθενται να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα με το αίτημα της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται στο Λουγκάνσκ, όπου οι οπλισμένοι φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κτίριο της κρατικής ασφάλειας. Χθες το πρωί, οι εν λόγω ακτιβιστές απελευθέρωσαν 56 εκ των εξήντα ομήρων που κρατούσαν, ύστερα από διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης. Οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι, ενώ οι διαδηλωτές επιμένουν να διοργανώσουν και αυτοί δημοψήφισμα, στο πρότυπο των ομοϊδεατών τους στο Ντόνετσκ. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, κάλεσε τους καταληψίες στις δύο πόλεις να διαλυθούν, προειδοποιώντας ότι «υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης της κρίσης: είτε με πολιτικά μέσα είτε με χρήση βίας». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «το πρόβλημα θα έχει λυθεί εντός 48 ωρών».

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες του Κιέβου «να αποφύγουν πράξεις οι οποίες δεν θα μπορούν στη συνέχεια να διορθωθούν», εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στις διεθνείς συνομιλίες για την πολιτική επίλυση του ουκρανικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή