Στο παρά πέντε, νέο σήμα, πιθανόν από μαύρο κουτί

Στο παρά πέντε, νέο σήμα, πιθανόν από μαύρο κουτί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα με τον χρόνο έχει εξελιχθεί η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Τα ηχητικά σήματα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα σιγήσουν εντός των επομένων ημερών, επειδή θα τελειώσει η μπαταρία τους. Χθες, όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το Κέντρο Συντονισμού της πολυεθνικής επιχείρησης στο Περθ, ένα ακόμη σήμα καταγράφηκε, αυτή τη φορά από το αυστραλιανό αεροσκάφος Οrion P3, το οποίο έχει αναλάβει την τοποθέτηση σημαδούρων σόναρ στην περιοχή έρευνας.

Το αυστραλιανό σκάφος Ocean Shield, που μεταφέρει τον ρυμουλκούμενο ανιχνευτή μαύρων κουτιών, επιχειρεί σε πολύ μικρότερη έκταση του Ινδικού Ωκεανού, σε απόσταση 2.280 χλμ. από το Περθ. Δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν πλοία την περιοχή όπου ερευνά το Ocean Shield, αλλά στην περιοχή πετούν και ερευνούν δέκα στρατιωτικά και τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και 13 σκάφη.

Το βέβαιο είναι ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης είναι αισιόδοξοι πως θα εντοπισθεί το σημείο όπου βρίσκονται τα μαύρα κουτιά και τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο εγγύς μέλλον. Ο εκπρόσωπος Τύπου του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, πλοίαρχος Ουίλιαμ Μαρκς, δήλωσε στο CNN: «Τα μέχρι στιγμής ηχητικά ευρήματα μας κάνουν πολύ αισιόδοξους», προσθέτοντας ότι όλο και πλησιάζουν τον στόχο τους, δηλαδή την ανεύρεση του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Επίσης ο Μαρκς δήλωσε ότι πιστεύει πως τα ηχητικά σήματα δεν προέρχονται από τη ναυσιπλοΐα, ούτε είναι κάτι που θα μπορούσε να βρεθεί στη φύση και συνάδουν με τα ηχητικά σήματα που θα εξέπεμπαν τα μαύρα κουτιά.

Ο επικεφαλής της πολυεθνικής επιχείρησης, Αυστραλός Ανγκους Χιούστον, δήλωσε ότι με υποβρύχια μέσα θα καταφέρουν να περιορίσουν σημαντικά την έκταση που ερευνάται. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζαχίντ Χαμίντι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα από την αστυνομική έρευνα για τα αίτια εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο CNN σχετικά με την υπόθεση. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλούμενο ανώτατο Μαλαισιανό αξιωματούχο, πολεμικά αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης απογειώθηκαν γύρω στις 8 π.μ., λίγη ώρα αφού είχε ανακοινωθεί ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 είχε χαθεί. Ωστόσο, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν προτού οι μαλαισιανές αρχές διαπιστώσουν ότι το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών είχε κάνει στροφή προς δυσμάς. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Η είδηση αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από τον Μαλαισιανό υπουργό Αμυνας.

Ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον πύργο ελέγχου ήταν ο κυβερνήτης της πτήσης ΜΗ370, Ζάχαρι Αχμάντ Σαχ, ενώ μετά την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ φαίνεται ότι το Boeing, μετά τη στροφή του δυτικά, έχασε ύψος και πρέπει να πέταξε σε ύψος 4.000 ή 5.000 ποδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή