«Σφίγγα» η Ρωσία για τον Τσαρνάεφ

«Σφίγγα» η Ρωσία για τον Τσαρνάεφ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για έναν από τους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης αρνήθηκε να παράσχει στο FBI η ρωσική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει το FBI στα ίχνη του Ταμερλάν Τσαρνάεφ τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τις επιθέσεις.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του γενικού επιθεωρητή υπηρεσιών πληροφοριών, υπευθύνου για τις 17 τέτοιες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου επρόκειτο να ενημερωθούν χθες το βράδυ για το περιεχόμενό της.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πει στο FBI το 2011 ότι ο ύποπτος «ήταν πιστός ισλαμιστής και ότι ο Τσαρνάεφ είχε αλλάξει ριζικά μετά το 2010, όταν ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στον Καύκασο». Μετά την αρχική έρευνα που πραγματοποίησε, όμως, το FBI της Βοστώνης, οι Ρώσοι αρνήθηκαν επανειλημμένως αιτήματα επιπλέον πληροφοριών για τον Τσαρνάεφ. Την εποχή εκείνη, όμως, οι αμερικανικές Αρχές θεωρούσαν τον Τσαρνάεφ πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία παρά για τις ΗΠΑ. Η νέα έκθεση διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι μοιράστηκαν τα στοιχεία που διέθεταν με το FBI μετά την επίθεση του περασμένου Απριλίου. Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονταν και τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον Τσαρνάεφ και στη μητέρα του, στις οποίες συζητούσαν για τον ιερό πόλεμο, τζιχάντ.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που σκοτώθηκε προσπαθώντας να διαφύγει από την αστυνομία, και ο αδελφός του, Τζοχάρ, θεωρούνται οι μόνοι δράστες της επίθεσης, με τρεις νεκρούς και διακόσιους τραυματίες, κοντά στη γραμμή του τερματισμού.

Η έκθεση προβαίνει επίσης σε συστάσεις προς το FBI για την αποτελεσματικότερη διαχείριση πληροφοριών και τη διανομή τους μεταξύ υπηρεσιών, για να αποφευχθούν σφάλματα, όπως αυτό της διακοπής της παρακολούθησης των Τσαρνάεφ. «Τέτοιους ανθρώπους δεν πρέπει να τους αφήνουμε από τα μάτια μας. Αυτό ήταν σφάλμα. Δεν ξέρω αν η νομοθεσία μας ήταν ανεπαρκής ή αν το FBI απέτυχε. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνσι Γκράχαμ.

Πράκτορες του FBI είχαν εξετάσει το ποινικό μητρώο του Ταμερλάν το 2011, την πανεπιστημιακή του πορεία και τις συνήθειές του στο Διαδίκτυο, προτού ανακρίνουν τον ίδιο, τους γονείς και συμμαθητές του.

Τα ελάχιστα στοιχεία που προέκυψαν, όμως, από την έρευνα αυτή οδήγησαν τους πράκτορες του FBI στη Μόσχα να ζητήσουν βοήθεια από τους Ρώσους συναδέλφους τους και περισσότερες πληροφορίες για τον Τσαρνάεφ. Η οικογένεια είχε μετοικήσει στις ΗΠΑ από το Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου, πριν από μία δεκαετία.

Το θετικό για το FBI πόρισμα της παρούσας έκθεσης αντιδιαστέλλεται με εκείνο προηγούμενης έρευνας, που διεξήχθη μετά το μακελειό στο στρατόπεδο Φορτ Χουντ του Τέξας το 2009, με 13 νεκρούς και δράστη μουσουλμάνο στρατιωτικό ψυχίατρο.

Μετά το περιστατικό, ο πρώην διευθυντής του FBI, Ουίλιαμ Ουέμπστερ, εξέτασε εξονυχιστικά τα στοιχεία γύρω από τον δράστη, πριν και μετά τις δολοφονίες. Η έκθεση του Ουέμπστερ είχε δείξει ότι το FBI απέτυχε να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τις πληροφορίες που διέθετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή