Σ. Λαβρόφ: Η σταθερότητα στην Ευρώπη απειλείται από τα «αντιρωσικά αισθήματα»

Σ. Λαβρόφ: Η σταθερότητα στην Ευρώπη απειλείται από τα «αντιρωσικά αισθήματα»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταθερότητα της Ευρώπης απειλείται από την άνοδο των αντιρωσικών αισθημάτων σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή, η υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων στο πλαίσιο μίας συγκυρίας ανόδου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξησης του αριθμού των υπερεθνικιστικών οργανώσεων και της συγκαβατικής διάθεσης προς τον νεοναζισμό, είτε στην Ουκρανία ή αλλού, απειλεί κατά προφανή τρόπο την ευρωπαϊκή σταθερότητα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η κρίση στην Ουκρανία πυροδότησε την χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να διασφαλίσουν την πληρωμή του χρέους της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε με συνέπειες στην τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απάντησε αμέσως ότι μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα οδηγούσε στην επιβολή νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε τις τετραμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ-Ρωσία-Ευρωπαϊκή Ένωση-Ουκρανία) που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη ή στη Γενεύη, δηλώνοντας ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε αυτές και υπογραμμίζοντας ότι το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση της ΕΕ και την πρόσκληση για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ και τους εταίρους. Είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες αυτές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τα θέματα που συνδέονται με το μήνυμα που ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ζήτησε επίσης «νομικές» εγγυήσεις για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας την αντίρρηση της Μόσχας στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στο Κίεβο, κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να εφαρμόσει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι η αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι απολύτως εφικτή, εάν εγκαταλειφθούν «οι προσπάθειες νομιμοποίησης της ηγεσίας του Μαϊντάν».

«Ναι» σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους για χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε χθες Πέμπτη στον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού ότι η Μόσχα ανησυχεί για το χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τους διεθνείς της εταίρους στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο

«Εκφράστηκε ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015», είπε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Λιού στο περιθώριο της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τον αμερικανό ομόλογό του πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι νόμιμη.

Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της προμήθειες ως «μέσο εξαναγκασμού» για να ελέγξει την Ουκρανία. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από τη Μόσχα προς τις ευρωπαϊκές χώρες για την πιθανότητα μείωσης της προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας του ουκρανικού χρέους.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών Ιράν–Ρωσίας θα είναι συμβατή με τους κανονισμούς που θέτει ο ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις και όχι με εκείνους των ΗΠΑ.

Ο Σιλουάνοφ, πάντως, δεν διευκρίνισε αν συνήφθη συμφωνία με το Ιράν.

Χθες ο Λιού προειδοποίησε τον Σιλουάνοφ ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών συνάψει η Μόσχα με το Ιράν θα ήταν αντίθετη με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή