Εντονη αντίδραση Πούτιν σε κατηγορίες των ΗΠΑ

Εντονη αντίδραση Πούτιν σε κατηγορίες των ΗΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αντέδρασε με οξύ τρόπο στα σχόλια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την επιστολή του προς 18 ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ με την οποία κάλεσε να αρχίσουν το συντομότερο διαπραγματεύσεις για τις οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το αέριο που έχει προμηθευτεί και τα αποθέματά της, δηλώνοντας πως «δεν είναι καλό να διαβάζεις τις επιστολές άλλων».

Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «πολιτικό εργαλείο» την ενέργεια.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια ενέργειας.

«Η Ευρώπη είναι ένας αξιόπιστος πελάτης και αναμένουμε οι προμηθευτές μας να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούμε από κοινού για να εγγυηθούμε μια αξιόπιστη και διαφανή προμήθεια αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε, μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα της ενέργειας, να μην χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το 70% του εξαγόμενου αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας πωλείται στην Ευρώπη και ότι από αυτό η Μόσχα εξασφαλίζει σχεδόν το 50% των εσόδων της.

Η λειτουργία των αγωγών μεταφοράς αερίου στην ΕΕ είναι «ομαλή και σταθερή», δήλωσε η Ζαμπίνε Μπέργκερ, μια εκπρόσωπος του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, του Γκίντερ Έτινγκερ. Επίσης σημείωσε ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν «άνετα» αποθέματα 37 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου, ιδίως λόγω του ήπιου χειμώνα.

Η Ρωσία «θα εκπληρώσει τις δεσμέυσεις της»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η κυβέρνησή του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πελατών στους οποίους προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη και ότι δεν σχεδιάζει να διακόψει τις παραδόσεις στην Ουκρανία, παρά το ότι η Μόσχα ζητεί από το Κίεβο να προπληρώνει τις ποσότητες που αγοράζει.

«Εγγυώμεθα την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών μας έναντι των Ευρωπαίων καταναλωτών», δήλωσε ο Πούτιν σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή