Εντατικοποιούνται οι συναντήσεις των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Εντατικοποιούνται οι συναντήσεις των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πιο ταχείς ρυθμούς θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μισέλ Μποναρντό οι δύο διαπραγματευτές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι την Τρίτη 15η Απριλίου με την προοπτική να εξετάσουν τα πεδία στα οποία συμπίπτουν και αυτά στα οποία καταγράφονται διαφωνίες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουν.

Για την προετοιμασία της συνάντησης της Τρίτης, τα ΗΕ θα έχουν διμερείς συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές την Δευτέρα 14η Απριλίου.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση την πιο θετική.

Ο Οζερσάι είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και ανταλλάχθηκαν απόψεις.

Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα της υπηκοότητας και το πως θα προκύψει ο «νέος συνεταιρισμός, το οποίο είναι επίσης ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα».

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής θέλησε να υπογραμμίσει ότι έφυγαν από την συνάντηση με το αίσθημα ότι υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία σε κάποια θέματα που φαίνονται πολύ δύσκολα ή αξεπέραστα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι σύντομα θα γίνει μια ανακοίνωση για το θέμα των Βαρωσίων και εάν προετοιμάζεται κάτι γι' αυτό, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι « ίσως ο κ. Αναστασιάδης ανακοινώσει ότι άλλαξαν οι απόψεις του για το θέμα αυτό. Ας περιμένουμε να δούμε», κατέληξε.

Δηλώσεις του Ντ. Έρογλου για τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι "παίζει με το χρόνο" θέλοντας να συζητήσει και πάλι θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Έρογλου είπε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν, από τις διαπραγματεύσεις, διάρκειας 6 ετών, είναι «παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε πως «είναι χάσιμο χρόνου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν» και ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτό το παιχνίδι με τον χρόνο μπορεί να κλονίσει τη πίστη του λαού στη συμφωνία», είπε και προσέθεσε πως «θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να παραβλεφθούν τα προηγούμενα αποτελέσματα των συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του προσπαθούν να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχει καταγράψει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην έκθεση με τον τίτλο «Προσεγγίσεις 77 σελίδων».

«Θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με ταχύ ρυθμό, και να τεθούν στο τραπέζι γραπτώς οι προτάσεις. Μετά από αυτό μπορεί να ξεκινήσει το πάρε-δώσε», σημείωσε ο κ. Έρογλου, προσθέτοντας ότι θέλει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του τρέχοντος έτους, να γίνει μια τετραμερής διάσκεψη με τις εγγυήτριες χώρες, και στη συνέχεια να γίνει το δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή