Στροφή Κιέβου 180 μοιρών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ εξέπνευσε χθες το πρωί το τελεσίγραφο του Κιέβου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν τα κατειλημμένα κρατικά κτίρια στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ επισκέφθηκε την περιοχή, σε μια ύστατη προσπάθεια αναίμακτης εκτόνωσης της αντιπαράθεσης.

Υστερα από συνομιλίες που είχε στο Ντονέτσκ με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, ο Γιατσένιουκ υποσχέθηκε τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στις διάφορες περιοχές της χώρας και την αναθεώρηση της νομοθεσίας ώστε να γίνει δυνατή η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως ζητούν οι αυτονομιστές.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τους νόμους που κατοχυρώνουν τη ρωσική και άλλα μειονοτικά ιδιώματα ως επίσημες γλώσσες της χώρας. Η απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του καθεστώτος των μειονοτικών γλωσσών -η οποία δεν έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ- αποτέλεσε μία από τις αφορμές για την κλιμάκωση των αποσχιστικών εντάσεων στις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Στη συνάντηση με τον Γιατσένιουκ δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος των φιλορώσων ακτιβιστών -πολλοί εκ των οποίων είναι ένοπλοι- που έχουν οχυρωθεί σε κρατικά κτίρια, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, απαιτώντας τοπικά δημοψηφίσματα με το ερώτημα της απόσχισης, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Συμμετείχαν, ωστόσο, ισχυροί «ολιγάρχες» της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ρινάτ Αχμέτοφ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας στήριζε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι την έκρηξη των διαδηλώσεων που τελικά οδήγησαν στην ανατροπή του, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της φιλορωσικής αντιπολίτευσης, στην Ανατολική Ουκρανία. Σκιά στις χθεσινές συνομιλίες έριξε ο θάνατος επτά εργατών ύστερα από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο, στην περιοχή του Ντονέτσκ, εξαιτίας παραβίασης των μέτρων ασφαλείας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Προντάν.

Η πολιτική επίλυση του ουκρανικού προβλήματος θα αποτελέσει αντικείμενο τετραμερούς σύσκεψης, την ερχόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση τη διασφάλιση της ουδετερότητας της γειτονικής χώρας, κάτι που προϋποθέτει τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Απαιτούνται σταθερές εγγυήσεις για τη διατήρηση του στάτους της Ουκρανίας ως αδέσμευτης χώρας», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω εγγυήσεις πρέπει «να κατοχυρωθούν με ειδικό νόμο». Ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε την αξίωση του Κρεμλίνου για αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ομοσπονδιακού κράτους.

Στο μεταξύ, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών οι οποίες, σύμφωνα με τη Συμμαχία, αποδεικνύουν τη συγκέντρωση ογκώδους στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ότι οι εν λόγω φωτογραφίες ελήφθησαν τον Αύγουστο του 2013, αλλά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ διέψευσε τη ρωσική εκδοχή, επιμένοντας ότι περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες και δεκάδες μαχητικά ελικόπτερα έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στα ουκρανικά σύνορα, απειλώντας να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εφόσον δεν εκτονωθεί η ένταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή