Στην Τουρκία, άκυρο σημαντικό σκέλος νόμου για Δικαιοσύνη

Στην Τουρκία, άκυρο σημαντικό σκέλος νόμου για Δικαιοσύνη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η τουρκική κυβέρνηση αποδέχθηκε, έστω και με απροθυμία, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακυρώνει σημαντικό σκέλος της νομοθεσίας περί Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε εισαγάγει τη νομοθεσία αυτή προκειμένου να απαντήσει στις δικαστικές έρευνες σε βάρος μελών της.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών τη διάταξη σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα για τον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων περιέρχεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης το δικαστήριο κατέρριψε τα άρθρα του νόμου που δίνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης την εξουσία να ερευνά τις δραστηριότητες των εισαγγελέων που μετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Το ανεξάρτητο αυτό όργανο διορίζει δικαστές και εισαγγελείς.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος που περιελάμβανε ώς και ιπτάμενες «ταμπλέτες» στην αίθουσα της Βουλής. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου CHP είχαν έρθει στα χέρια με βουλευτές της συμπολίτευσης, χωρίς να αποτρέψουν την ψήφιση της νομοθεσίας.

Εν συνεχεία το κόμμα επέλεξε πιο ορθόδοξες μεθόδους, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, και τελικά κέρδισε τη μάχη. «Το νομοθέτημά μας είναι σύμφωνο προς το Σύνταγμα. Η απορριπτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν έχει αλλάξει την άποψή μου, αλλά φυσικά θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του δικαστηρίου», είπε χθες το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ψηφίσει τον νόμο αυτό ως απάντηση στις δικαστικές έρευνες που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτέλεσαν συνωμοσία του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία. Οι ευρείες δικαστικές έρευνες αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ενδεκαετή διακυβέρνηση του Ερντογάν. Παρά ταύτα, οι υποψήφιοι του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου πρωθυπουργού επικράτησαν με μεγάλη διαφορά στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ψήφισμα περί γενοκτονίας των Αρμενίων ενεκρίθη την Πέμπτη από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προξενώντας την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. «Οφείλουμε να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας, στις 24 Απριλίου 2104», ανέφερε το ψήφισμα. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί για την αποκατάσταση εποικοδομητικών, σταθερών και βιώσιμων σχέσεων ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται η πλήρης αναγνώριση από την Τουρκία των γεγονότων της αρμενικής γενοκτονίας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Κογκρέσο «να ενεργεί για την ενίσχυση της ιστορικής μας συμμαχίας αντί να βλάπτει τις τουρκοαμερικανικές διμερείς σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή