Το ποδήλατο που τρέχει με 80

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eίναι απίστευτο πόσο γρήγορα τρέχει και μου αρέσει πολύ η αίσθηση του φρένου, έτσι όπως κατεβάζει ταχύτητα», λέει ένας Ιταλός δημοσιογράφος μετά τη δοκιμαστική βόλτα με το περίφημο eRockit. Βρισκόμαστε στην περιοχή Μαρτσάν του ανατολικού Βερολίνου και παρακολουθούμε με ενθουσιασμό τη συνέντευξη Τύπου για το πιο γρήγορο ηλεκτρικό ποδήλατο με άδεια κυκλοφορίας στον κόσμο, που μπορεί να φτάσει τα 80 χλμ. την ώρα αξιοποιώντας τη μυϊκή δύναμη του οδηγού του. Οσοι τυχεροί από τους παρευρισκομένους διαθέτουν το απαιτούμενο δίπλωμα μοτοσικλέτας εξοικειώνονται αμέσως με την οδήγησή του και γελούν ευχαριστημένοι όταν το δίνουν πίσω. Οι υπόλοιποι βλέπουμε τα eRockit να επιταχύνουν εντελώς αθόρυβα και κατόπιν να φρενάρουν, βγάζοντας έναν ανεπαίσθητο ήχο, σαν δελφίνι που αναπνέει έξω από το νερό.

Τι είναι όμως το eRockit; «Πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος. Ενα κανονικό ποδήλατο με την ταχύτητα μοτοσικλέτας», λέει ο δημιουργός του, Στέφαν Γκούλας, στο «Κ». Η διαφορά του από τα υπόλοιπα ηλεκτρικά ποδήλατα, εκτός φυσικά από την εντυπωσιακή του ταχύτητα, είναι ότι ο αναβάτης δίνει ώθηση στον ηλεκτρικό κινητήρα και κινεί το όχημα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ποδηλατεί και όχι με το χειρόγκαζο. Μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας του eRockit, ο οδηγός βάζει σε κίνηση το βολάν (ή σφόνδυλο όπως ονομάζεται) κάνοντας πεντάλ, μια γεννήτρια με τη σειρά της δέχεται την περιστροφική κίνηση και τη μεταφέρει στον ηλεκτρικό κινητήρα, πολλαπλασιάζοντάς την επί πενήντα.

Οπως εξηγεί ο Κλέμενες Γκάμερ, υπεύθυνος παραγωγής, η αίσθηση για τον άνθρωπο είναι ότι μεταμορφώνεται σε έναν… υπερήρωα, που ποδηλατεί με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα. «Είναι σαν να έχεις πιει ένα από αυτά τα αναψυκτικά που δίνουν ενέργεια και μπορείς ξαφνικά να υπερβείς τις δυνάμεις σου. Στο eRockit άνθρωπος και μηχανή αλληλοσυμπληρώνονται. Αν θέλεις να πας πιο γρήγορα, πρέπει να ιδρώσεις».

Ενας πολυμήχανος επιχειρηματίας

Oλα ξεκίνησαν το 2002, όταν ο Αυστριακός μηχανικός Στέφαν Γκούλας οδηγούσε το ποδήλατό του στους δρόμους του Βερολίνου. Και ενώ ήταν σταματημένος στο φανάρι, μια επίμονη σκέψη καρφώθηκε στο μυαλό του: «Πρέπει να βρω τρόπο να προσπερνώ με το ποδήλατό μου και τη δική μου δύναμη τα αυτοκίνητα!». Αρχισε, λοιπόν, να επεξεργάζεται την ιδέα του και να κάνει σχέδια. Δύο χρόνια αργότερα ένιωσε πως είχε έρθει ο καιρός να περάσει στην υλοποίηση. Μόνο που υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: τα χρήματα. Ο ίδιος εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ μιας εταιρείας πληροφορικών συστημάτων και ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει, αρχικά τουλάχιστον, το πρότζεκτ, αλλά το ποσό που μπορούσε να διαθέσει ήταν μικρό. Προσέγγισε, λοιπόν, τεχνίτες από την εναλλακτική σκηνή του Βερολίνου που ζούσαν στις καταλήψεις της περιοχής Φριντριχσχάιν, τους εξήγησε την οικολογική πλευρά του eRockit (το οποίο δεν εκπέμπει ρύπους) και εκείνοι δέχτηκαν να εργαστούν με αντάλλαγμα ένα ταπεινό χαρτζιλίκι. Από το 2004 και επί τέσσερα χρόνια το υπερποδήλατο έπαιρνε αργά, αλλά σταθερά, μορφή, ενώ στην ομάδα προστέθηκαν νεαροί επιστήμονες που ήθελαν να κάνουν την πρακτική τους σε ένα «πράσινο», καινοτόμο προϊόν. Το 2009 η εταιρεία απέκτησε χρηματοδότες: μία τράπεζα και έξι μικρομεσαίες εταιρείες.

Το κόστος ανάπτυξης του προϊόντος έχει φτάσει σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 38 eRockit και το 2015, όταν, όπως υπολογίζουν, θα έχουν  πουλήσει 300, θα αρχίσουν επιτέλους να βγάζουν κέρδος. «Πρέπει να έχετε τεράστια επιμονή και πίστη σε αυτό, για να δουλεύετε τόσα χρόνια χωρίς ανταμοιβή», λέω στον κ. Γκούλας κι εκείνος χαμογελάει. «Το 2000 είχα ιδρύσει στη Σίλικον Βάλεϊ μια εταιρεία η οποία δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα να χάσω αρκετά χρήματα. Ετσι όμως λειτουργεί η οικονομία. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους μπορείς να αποτύχεις. Πρέπει να παλέψεις σκληρά για να επικρατήσεις». 

Οικολογικό, αλλά ακριβό

Το eRockit κυκλοφορεί σε δύο μοντέλα: ένα «standard» που ζυγίζει 120 κιλά, φτάνει τα 80 χλμ. την ώρα και η μπαταρία του διαρκεί για 70 χλμ. και ένα «long range» μοντέλο, 128 κιλών, με την ίδια τελική ταχύτητα και μπαταρία με διάρκεια για πάνω από 100 χλμ., το οποίο θα λανσαριστεί τον Μάιο του 2014. Ο φορτιστής του ζυγίζει 3,5 κιλά, είναι συμβατός με τις απλές, οικιακές πρίζες και ο ποδηλάτης μπορεί να τον μεταφέρει μαζί του, σε μια τσάντα. Θεωρητικά, λοιπόν, μπορείς να πας παντού. Ειδικά για τη standard έκδοση, η ιδέα είναι ότι μπορείς σε καθημερινή βάση να μετακινείσαι μέσα στην πόλη και τα Σαββατοκύριακα να κάνεις μικρές εκδρομές. Η οδήγησή του απαιτεί δίπλωμα μοτοσικλέτας, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί για να κινείται στον ποδηλατόδρομο, αλλά στον κανονικό δρόμο: «Μου αρέσει πάρα πολύ όταν τρέχω με το eRockit στην εθνική οδό και διάφοροι έκπληκτοι οδηγοί με φωτογραφίζουν», λέει ο κ. Γκούλας. Η μπαταρία του και η μηχανή του είναι πολύ λεπτές, όπως και ο σκελετός του, έτσι ώστε η απόσταση των ποδιών μεταξύ τους να είναι μικρή και να μπορεί ο αναβάτης να ποδηλατεί όσο πιο φυσικά γίνεται. Η κόρνα του είναι η γνωστή, κουδουνιστή κόρνα των κλασικών ποδηλάτων. «Την ακούνε όλοι, την ξέρουν όλοι και αμέσως θα γυρίσουν το κεφάλι, γιατί όλοι φοβούνται τα ποδήλατα», λέει γελώντας η Ουλρίκε Τσεκάι, υπεύθυνη επικοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι νέοι και ενθουσιασμένοι με το προϊόν τους. «Είναι ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές ανησυχίες της γενιάς μας, αφού επιβαρύνει ελάχιστα την ατμόσφαιρα», εξηγούν.

Το κρίσιμο μειονέκτημα του eRockit είναι η εξωπραγματική του τιμή: 12.500 ευρώ! Πόσοι είναι σε θέση να επενδύσουν τόσα χρήματα σε ένα ποδήλατο, ακόμη κι αν είναι το γρηγορότερο του κόσμου; Η τιμή του είναι αδύνατον να μειωθεί, βεβαιώνουν οι δημιουργοί του, καθώς δεν είναι όπως τα αυτοκίνητα, που όταν βγαίνει ένα καινούργιο μοντέλο, αυτομάτως πέφτει η τιμή του προηγούμενου.

«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν τον Απρίλιο του 2008 βγήκα επιτέλους στο δρόμο με το πρώτο eRockit. Οσοι το έχουν αγοράσει εθίζονται στη χρήση του. Και επειδή προσωπικά μισώ τα αυτοκίνητα, θα ήθελα μια μέρα το eRockit να τα αντικαταστήσει…» λέει ο κ. Γκούλας.

Φορτίζεται στο σπίτι

Ταχύτητα: 80 χλμ./ώρα.

Βάρος: Το μοντέλο Standard 120 κιλά, το Long Range 128 κιλά.

Μπαταρίες: τύπου λιθίου φωσφαλτίου (LFP). Οταν αποφορτιστεί, δεν μπορούμε να το οδηγήσουμε – είναι πολύ βαρύ. Επίσης, αν κουραστούμε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να το γυρίσουμε στην ηλεκτρική λειτουργία. Τρέχει μόνο όση ώρα ποδηλατούμε.

Μέγιστη αυτονομία: Standard 50-70 χλμ., Long Range 140 χλμ.

Μέγιστος αριθμός επαναφορτίσεων: 2.000, δηλαδή περίπου 10 χρόνια ζωής.

Χρόνος επαναφόρτισης: Standard 3,5 ώρες, Long Range 7 ώρες. Φορτίζεται στην οικιακή πρίζα (220V). Σε τιμές Γερμανίας, η πλήρης φόρτιση κοστίζει περίπου 0,70 ευρώ, δηλαδή 1 σεντ ανά χιλιόμετρο.

Κινητήρας: Συνεχούς ρεύματος.

Ισχύς: 9 kW/12 PS.

Ροπή: 75 Nm.

Τιμή: Από 12.500 έως 16.000 ευρώ.

Απαιτεί δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας.

Είναι το γρηγορότερο ποδήλατο με άδεια κυκλοφορίας (πινακίδα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή