Απόντες από την έναρξη της δίκης τους οι γιοι του Καντάφι

Απόντες από την έναρξη της δίκης τους οι γιοι του Καντάφι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόντες από το δικαστήριο της Τρίπολης όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη τους ήταν οι δύο γιοι του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Ούτε ο Σαάντι ούτε ο Σάιφ αλ Ισλάμ ήταν παρόντες στο δικαστήριο που έχει δημιουργηθεί στη φυλακή αλ Χάντμπα στην πρωτεύουσας της Λιβύης. Αντίθετα ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, ήταν καθισμένος σε ένα αποκλεισμένο μέρος του δικαστηρίου.

Οι δύο γιοι του Καντάφι καθώς και περισσότεροι από 30 πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του αντιμετωπίζουν μια σειρά κατηγοριών από διαφθορά ως εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εξέγερση του 2011.

Ο επικεφαλής ερευνητής της υπόθεσης, ο Σίντικ αλ Σουρ, δήλωσε ότι ο Σαάντι δεν θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα καθώς συνεχίζεται η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης εναντίον του, όμως η διαδικασία θα συνεχιστεί εναντίον των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Εξάλλου ο Σάιφ αλ Ισλάμ αναμενόταν να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή όπου κρατείται στην πόλη Ζιντάν, κάτι που όμως δεν έγινε.

«Ο Σαάντι δεν θα παρουσιαστεί σήμερα και (οι δικαστές) θα λάβουν απόφαση για τον Σάιφ αλ Ισλάμ, αν η υπόθεσή του θα δικαστεί κεκλεισμένων των θυρών ή όχι», δήλωσε ο αλ Σουρ.

Απευθυνόμενοι στους τέσσερις δικαστές πολλοί από τους κατηγορούμενους διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο και ότι τους συναντούν μόνο όταν παρουσιάζονται στο δικαστήριο.

«Θέλω να μου συμπεριφέρονται όπως στους άλλους κρατούμενους. Θέλω να έχω το δικαίωμα να δέχομαι επισκέπτες. Δεν έχω δικηγόρο», κατήγγειλε ο Σενούσι.

Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι στον Σενούσι έχει επιτραπεί να συναντηθεί με συγγενείς τους και διέψευσαν τις καταγγελίες ότι δεν είχε δοθεί άδεια στους δικηγόρους να συναντηθούν με τους πελάτες τους.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο θα διακόψει τις εργασίες του ως τις 27 Απριλίου, καθώς οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις εναντίον κάποιων από τους κατηγορούμενους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για το αν η δικαστική εξουσία στη Λιβύη μπορεί να παρέχει μία δίκαιη δίκη, παρότι η κυβέρνηση κέρδισε πέρυσι το δικαίωμα να δικάσει στη χώρα τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι αντί να τον παραπέμψει στο ΔΠΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή