ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις βοήθειας από την ανατολική Ουκρανία στον Πούτιν

ekkliseis-voitheias-apo-tin-anatoliki-oykrania-ston-poytin-2017602

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

"Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να τις βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο", σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Ο Ρώσος πρόεδρος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις περιοχές", πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Χθες το πρωί, η κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιθέσεις που όπως φαίνεται είναι συντονισμένες και εξαπολύθηκαν στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας από ένοπλες ομάδες με στολές χωρίς διακριτικά, ανακοίνωσε την έναρξη μιας "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης μεγάλου εύρους με τις ένοπλες δυνάμεις" για να δοθεί τέλος στις ταραχές.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων προκαλεί φόβους ότι η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει έως και 40.000 στρατιωτικούς στην μεθόριο, θα αδράξει το πρόσχημα αυτό για μια επέμβαση.

Επιπλέον ξαναέφερε στην επιφάνεια τον κίνδυνο ενός νέου "πολέμου του φυσικού αερίου", μετά την επιστολή που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος σε 18 Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων 13 κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία απειλούσε να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν η χώρα δεν ρυθμίσει το χρέος της.

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων, όπως το 2009.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση σε αυτήν την επιστολή.

"Ακούσαμε να μιλούν για την ιδέα μιας συλλογικής απάντησης, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε λάβει τίποτα", σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να εξετάσουν κυρίως την απειλή μιας διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η ΕΕ εισάγει το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία. Από την ποσότητα αυτή, σχεδόν η μισή παραδίδεται μέσω του ουκρανικού εδάφους.