Διχασμός στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις

Διχασμός στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζήτησαν χθες στο Λουξεμβούργο τη διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αφού τη θεωρούν υπεύθυνη για την πυροδότηση των ταραχών στην Ανατολική Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εκτιμούν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές με αυτές που χρησιμοποίησε για να προσαρτήσει την Κριμαία και εκφράζουν την ανησυχία τους. Ετσι, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον τρίτο κύκλο κυρώσεων (πολιτικές και οικονομικές) καθώς η κλιμάκωση συνεχίζεται. Οι οπλισμένοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία που αγνόησαν τη διορία που τους έχει δοθεί ήταν η εμφανής ένδειξη της κλιμάκωσης παρόλο που ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβροφ, αρνήθηκε την ανάμειξη της χώρας του.

Η Ε.Ε., που έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 51 Ρώσους και Ουκρανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς, προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους να «τιμωρήσει» σκληρότερα τη Μόσχα χωρίς όμως να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία με πιθανή διακοπή παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να προσθέσει άλλους τέσσερις Ουκρανούς στη λίστα των προσώπων που τους έχουν υποβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Τα ονόματα δεν είναι ακόμη γνωστά.

Επιπλέον, αποφασίστηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με την άρση τελωνειακών δασμών σε εξαγωγές. Το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ τέλος Απριλίου, θα εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς για τις ουκρανικές εταιρείες. Συγχρόνως, εγκρίθηκε επιπλέον ένα δισ. ευρώ για ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας.

Το κλίμα στους κύκλους του Συμβουλίου συνεχίζει να είναι διχασμένο, με τις βαλτικές χώρες να ζητούν περισσότερα και πιο αποφασιστικά βήματα εναντίον της Ρωσίας, ενώ οι υπουργοί των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης φαίνεται να υποστηρίζουν πιο ήπια τακτική. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Λιθουανού ΥΠΕΞ, που είπε ότι πρέπει να χτυπηθεί το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να χρησιμοποιηθούν παρόμοιες τακτικές με αυτές για την αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το πλύσιμο των πιάτων όταν το σπίτι καίγεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίνας Λινκεβίσιους. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε αποκλιμάκωση μέσα από πολιτικό διάλογο και η ύπατη αρμοστής Κάθριν Αστον τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος είχε σκοπό την προετοιμασία των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης στις 17 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή