Δύο φιλοδυτικοί Αφγανοί στο εκλογικό φίνις

Δύο φιλοδυτικοί Αφγανοί στο εκλογικό φίνις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο φιλοδυτικοί πολιτικοί θα διεκδικήσουν την εξουσία στο Αφγανιστάν στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, τα αποτελέσματα, που προέρχονται από 26 εκ των 34 επαρχιών της χώρας, δίνουν προβάδισμα στον πρώην ΥΠΕΞ και μέχρι χθες επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, με ποσοστό 41,9%. Ακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γάνι, με ποσοστό 37,6%. Στην τρίτη θέση έρχεται, με ποσοστό μόλις 9,8%, ο επίσης διατελέσας ΥΠΕΞ, Ζαλμάι Ρασούλ, ο οποίος θεωρείται ευνοούμενος του απερχόμενου προέδρου, Χαμίντ Καρζάι. Ο άνθρωπος που κυβέρνησε το Αφγανιστάν επί 13 συναπτά έτη, μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δεν είχε δικαίωμα, βάσει του αφγανικού Συντάγματος, να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα, μετά και την εκδίκαση των ενστάσεων, θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Μαΐου. Εφόσον ουδείς εκ των υποψηφίων υπερβεί το 50% των ψήφων -κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο-, ο διάδοχος του Καρζάι θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στις 28 Μαΐου. Τόσο ο Αμπντουλάχ όσο και ο Γάνι τάσσονται υπέρ της υπογραφής συνθήκης ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, κάτι που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να διατηρήσουν έναν ορισμένο αριθμό στρατιωτών στο Αφγανιστάν και μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των δυνάμεών τους, στα τέλη του χρόνου. Ο Καρζάι είχε αρνηθεί να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι κατήγγειλαν περιστατικά νοθείας σε βάρος τους. Οπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή, μέχρι την Κυριακή είχαν υποβληθεί 1.892 ενστάσεις για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, εκ των οποίων οι 870 αφορούσαν σημαντικές καταγγελίες περί νοθείας. Αρκετά κρούσματα αυτού του είδους δημοσιοποιήθηκαν μέσω σχετικών βίντεο στο Διαδίκτυο. Πάντως, διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι τα περιστατικά νοθείας ήταν αυτή τη φορά σαφώς μικρότερης έκτασης έναντι των αντίστοιχων στις εκλογές του 2009.

Ενισχυμένο ρόλο επιδιώκει η Κίνα

Ενισχυμένο ρόλο επιδιώκει να αποκτήσει η Κίνα στο Αφγανιστάν, ανησυχώντας για τις εξελίξεις στη χώρα μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ. Κίνα και Αφγανιστάν μοιράζονται άλλωστε κοινά σύνορα, σε στενή ορεινή λωρίδα γης, ενώ Αφγανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν τον τελευταίο χρόνο διακριτικές επισκέψεις στο Πεκίνο. Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες της Κίνας αφορά τις εξελίξεις στην επαρχία Χσιντζιάνγκ της Δυτικής Κίνας και την παρουσία ισλαμικού κινήματος των Ουιγούρων σε αυτή, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει βοήθεια από Αφγανούς εξτρεμιστές. Εκατοντάδες Ουιγούροι μαχητές φέρεται να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όπου εξασφαλίζουν την προστασία των Ταλιμπάν. Μέχρι στιγμής, η κινεζική συμβολή στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν περιορίστηκε στην προσφορά 250 εκατομμυρίων δολαρίων και στην εκπαίδευση στελεχών των υπηρεσιών καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Το Πεκίνο έχει υπογράψει συμβόλαιο 700 εκατ. δολαρίων για εξόρυξη πετρελαίου από τη λεκάνη του Αμού Ντάρια, καθώς και συμφωνία 3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του μεγάλου κοιτάσματος χαλκού του Αϊνάκ. Η κινεζική προσέγγιση στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται ως απόπειρα του Πεκίνου να αποδείξει ότι είναι μία υπεύθυνη υπερδύναμη, ικανή να έχει αγαστές σχέσεις με τους γείτονές της. Την ίδια στιγμή, κάθε κινεζική πρόοδος στο Αφγανιστάν αποτελεί πλήγμα στις ινδικές βλέψεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή