Απλώνει τα πλοκάμια της η μαφία χάρη στην κρίση

Απλώνει τα πλοκάμια της η μαφία χάρη στην κρίση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων «βιτρίνας», με στόχο το ξέπλυμα χρήματος της μαφίας, εντόπισε η αστυνομία της Ρώμης. Ολες οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονταν σε τουριστικές περιοχές της Αιώνιας Πόλης.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι Αρχές της Ιταλίας κατέσχεσαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια της μαφίας στη Ρώμη, προσφέροντας μια φευγαλέα ματιά στις νόμιμες επιχειρήσεις των Σικελών συμμοριτών.

Η επιχείρηση στη Ρώμη αποκάλυψε μια πολύ μικρή πτυχή της «μαύρης» οικονομίας της μαφίας. Σε εποχή λιτότητας, την ώρα που τα ιταλικά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τα δανειακά βάρη, οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται να κατέχουν κυριολεκτικά βουνά αδήλωτων μετρητών.

Οι μαφιόζοι εκμεταλλεύονται έτσι την οικονομική κρίση για να επιταχύνουν τη διείσδυσή τους σε νόμιμες επιχειρήσεις, μακριά από την έδρα τους στη Νότια Ιταλία. «Τα τελευταία είκοσι χρόνια απέκτησαν σημαντική ρευστότητα. Αυτό είναι πρόβλημα σήμερα. Διαθέτουν υπερβολικά χρήματα και δεν μπορούν να τα επενδύσουν όλα», επισημαίνει ο ειδικός εισαγγελέας Μικέλε Πρεστιπίνο.

Τον Φεβρουάριο, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε νόμο ο οποίος διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ διωκτικών υπηρεσιών για τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος. Ειδικοί στην καταπολέμηση της μαφίας εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται σκληρότερη νομοθεσία, όπως τους νόμους που ψήφισε πρόσφατα η Ιταλία. Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς επιμένουν ότι τα μέσα που αξιοποιούνται σήμερα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα αξιοποιούνταν αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, από την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία, την Αλβανία και την Κίνα.

Εκτιμήσεις θέλουν την ιταλική μαφία να εξασφαλίζει κάθε χρόνο αμύθητα ποσά, μεταξύ 10 και 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, από παράνομες δραστηριότητες. Αν τα στοιχεία του ινστιτούτου Conferescenti είναι ακριβή, τότε τα έσοδα της μαφίας αντιστοιχούν σε ποσοστό 7% του ιταλικού ΑΕΠ, ενώ τα αποθέματά της σε μετρητά ξεπερνούν τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πιο εύπορη οικογένεια οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία θεωρείται πως είναι η Ντραγκέτα, η μαφία της Καλαβρίας, που έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το σύνολο της διακίνησης κοκαΐνης στη Γηραιά Ηπειρο. Η οργάνωση δραστηριοποιείται επίσης σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Βρετανία.

Οι άλλες δύο κύριες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας είναι η ναπολιτάνικη Καμόρα και η σικελιανή Κόζα Νόστρα, που έγινε διάσημη χάρη στην κινηματογραφική ταινία «Ο Νονός».

Αν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επέλεγαν να εθελοτυφλούν μέχρι πρότινος, νέο κύμα συνειδητοποίησης φαίνεται ότι αρχίζει να επικρατεί.

Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε ειδική επιτροπή καταπολέμησης της μαφίας, ενώ η Europol αναγνώρισε επίσημα το 2011 το έλλειμμά της σε θέματα πληροφοριών γύρω από το οργανωμένο έγκλημα. Ο εισαγγελέας Πρεστιπίνο υπογραμμίζει τη σημασία του εντοπισμού των κεφαλαίων. «Παρότι ουδείς πολιτικός θα τολμούσε να συναντηθεί με μαφιόζο, οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν κοπεί. Ο μαφιόζος μπορεί να επενδύσει στη δημιουργία δικτύου νόμιμων επιχειρήσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τον πολιτικό με πλήρη νομιμότητα. Το σύστημα αυτό είναι συμφέρον για όλους. Ο επιχειρηματίας εξασφαλίζει τα οικονομικά οφέλη, ο μαφιόζος δεν χρειάζεται να μετακινηθεί στη Ρώμη και ο πολιτικός μπορεί να διατηρήσει τα χέρια του καθαρά», λέει ο εισαγγελέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή