«Απάνθρωπες» οι απελάσεις από τη Βρετανία

«Απάνθρωπες» οι απελάσεις από τη Βρετανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε «ριζική αλλαγή» του τρόπου με τον οποίο γίνεται η επαναπροώθηση παιδιών αιτουμένων ασύλου από τη Βρετανία κάλεσε ο Συνήγορος του Παιδιού της χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας, η απέλαση ανηλίκων αιτουμένων ασύλου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού, ενώ η απέλαση θα πρέπει να αναστέλλεται έως ότου ολοκληρώσει το παιδί τις σπουδές του.

Το αίτημα του Συνηγόρου δεν αναμένεται, όμως, να συγκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, που διαχειρίζεται ειδικό πρόγραμμα πτήσεων τσάρτερ με στόχο την απέλαση μεταναστών στις χώρες τους. Η λειτουργία του προγράμματος αυτού χαρακτηρίζεται ωστόσο απάνθρωπη από μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής. Οι πτήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται πάντα νύχτα, έχουν προορισμούς τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ακόμη και η υπηρεσία ελέγχου σωφρονιστικών καταστημάτων της Βρετανίας εξέφρασε ανησυχία για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις πτήσεις αυτές.

Κατά τη διάρκεια τέτοιας επιχείρησης, με τον… μεγαλειώδη τίτλο «Επιχείρηση Μεγαλείο», ο παρατηρητής της υπηρεσίας καταγράφει κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς προς τους απελαυνόμενους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, κοινό φαινόμενο φαίνεται πως αποτελούν οι προσπάθειες αυτοτραυματισμού των απελαυνομένων.

«Η διανοητικά καθυστερημένη Νιγηριανή Μ.Κ., μόλις αντιλήφθηκε ότι θα απελαθεί, είπε ότι δεν έχει τίποτα δικό της στη Νιγηρία και ότι προτιμά να πεθάνει. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας την έδεσαν σε ειδικό κάθισμα για δέκα ώρες, ενώ ταξίδεψε μέχρι τη Νιγηρία με χειροπέδες (σύνολο 14 ώρες)», αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας ελέγχου σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και γαλλικές υπηρεσίες, με τον μέσο χρόνο αναμονής για την εξέταση αίτησης χορήγησης ασύλου να φθάνει τους 20 με 26 μήνες, ενώ μόλις 24% των αιτήσεων γίνεται δεκτό στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή