Επέλαση αγενών Κινέζων τουριστών στην Ταϊλάνδη

Επέλαση αγενών Κινέζων τουριστών στην Ταϊλάνδη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΙΑΝΓΚ ΜΑΪ (βόρεια Ταϊλάνδη). Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Τσιανγκ Μάι όχι εξαιτίας επίθεσης τρομοκρατών αλλά λόγω της εξίσου δυσάρεστης επίσκεψης Κινέζων τουριστών. Χιλιάδες τουρίστες τρύπωσαν στα λεωφορεία του πανεπιστημίου του Τσιανγκ Μάι, έφεραν τα πάνω-κάτω στις καφετέριες του εκπαιδευτικού ιδρύματος και διέκοψαν τις διαλέξεις. Ενας, μάλιστα, από τους απρόσκλητους επισκέπτες έστησε τη σκηνή του δίπλα στην πανέμορφη λίμνη. Λόγος της ειρηνικής εισβολής; Mία κωμική σειρά που γυρίστηκε στο πανεπιστήμιο. Η ταινία «Χαμένος στην Ταϊλάνδη» έσπασε κυριολεκτικώς τα ταμεία στην Κίνα.

Σήμερα, οι Κινέζοι επισκέπτες επιτρέπεται να περάσουν μόνο μέσω μιας ελεγχόμενης εισόδου στην οποία στέκονται εθελοντές που μιλούν κινέζικα και τους οδηγούν στα λεωφορεία προκειμένου να κάνουν την περιορισμένη ξενάγηση. Μεμονωμένοι τουρίστες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν, ενώ ο έλεγχος των διαβατηρίων είναι υποδειγματικός.

Με την οικονομία να αναπτύσσεται διαρκώς, οι Κινέζοι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο. Φέτος θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό περισσότεροι από εκατό εκατομμύρια Κινέζοι. Το 2012 ξεπέρασαν τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς όσον αφορά τα ποσά που δαπανούν για τα ταξίδια τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ομως σε πολλά μέρη οι Κινέζοι τουρίστες έχουν βγάλει κακό όνομα ως φωνακλάδες, αγενείς και χωρίς καμία λεπτότητα, ακριβώς δηλαδή, όπως περιέγραφαν πριν από μερικές δεκαετίες τους Αμερικανούς.

Φυσικά δεν δυσαρεστούνται οι πάντες από την ειρηνική επέλαση των Κινέζων, αλλά το 80% των κατοίκων του Τσιανγκ Μάι, που σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το πανεπιστήμιο της πόλης δυσθυμεί μπροστά στην εισβολή και τη συμπεριφορά των Κινέζων. Εκατοντάδες σχόλια στα ταϊλανδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούν τους Κινέζους ότι φτύνουν, πετούν σκουπίδια, δεν τηρούν την προτεραιότητα στην ουρά, επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στις πισίνες, παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ πολλά εστιατόρια τους κατηγορούν ότι γεμίζουν σακούλες με φαγητά από τον μπουφέ. Βέβαια αυτά τα παράπονα είναι κάπως παράξενα αν λάβει κανείς υπόψη ότι το πέταγμα σκουπιδιών στον δρόμο μπορεί να θεωρηθεί εθνικό άθλημα των Ταϊλανδών και ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θυμάτων από τροχαία στον κόσμο.

Ομως δεν είναι μόνοι οι Ταϊλανδοί που δυσανασχετούν με την προοπτική της έλευσης Κινέζων τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Hong Kong Airlines εκπαίδευσε τα πληρώματα της στο κουνγκ φου προκειμένου να τα βάζουν με μεθυσμένους επιβάτες, ενώ μία πινακίδα στο Λούβρο, γραμμένη στα κινέζικα, ζητεί από τους επισκέπτες να μην ουρούν και να μην αφοδεύουν μέσα στο μουσείο.

Ομως έντονη κριτική εναντίον της κακής συμπεριφοράς των Κινέζων τουριστών έχει επανειλημμένως εκφράσει και το επίσημο κινεζικό κράτος, απευθύνοντας εκκλήσεις στους πολίτες να είναι κόσμιας διαγωγής. Κάποιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι κακές συνήθειες των τουριστών ξεκινούν από το σπίτι και ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται καλύτερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή