Ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Πάντως ο Ράσμουσεν επέμεινε στο ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία παρά την απόφασή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Ιδίως ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου αναφέρθηκε στις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

«Λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση», σημείωσε ο Ράσμουσεν αναφερόμενος στην τετραμερή σύνοδο η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο Πέμπτη.

Πάντως «θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτά αμέσως. Θα ακολουθήσουν περισσότερα εάν χρειαστεί τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας. Αυτή είναι η απαρασάλευτη δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Οι αμυντικοί σχεδιασμοί των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου θα «επανεξεταστούν και θα ενισχυθούν», σημείωσε ακόμη ο Ράσμουσεν.