ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Μεσογειακής Ομάδας: Να “σεβαστεί τη διεθνή τάξη” η Ρωσία

ypex-mesogeiakis-omadas-na-amp-8220-sevastei-ti-diethni-taxi-amp-8221-i-rosia-2018154

Επτά ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κάλεσαν σήμερα «να αποφευχθεί» η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να «σεβαστεί τη διεθνή τάξη», στη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών τους των Εξωτερικών στην Αλικάντε, στη νότια Ισπανία.

«Η κατάσταση στην Ουρανία είναι σοβαρή», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει προσπάθεια για να προχωρήσουμε προς μια αποκλιμάκωση».

Οι επτά χώρες της Μεσογειακής Ομάδας —η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα— ζήτησαν να γίνει «σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο ισπανός υπουργός Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάγιο.

Οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» της βίας στην Ουκρανία και ευχήθηκαν να «διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία».

Εξάλλου η Μεσογειακή Ομάδα «ζητά από τη Ρωσία να σεβαστεί τη νέα διεθνή τάξη δημιουργώντας γέφυρες με αυτή, διότι η Ρωσία πρέπει να είναι στρατηγική εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αντίπαλός της», συνέχισε ο Μαργάγιο.