Διεθνής διάσκεψη για μια πολιτική επίλυση της κρίσης

Διεθνής διάσκεψη για μια πολιτική επίλυση της κρίσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απειλή της γενικευμένης σύρραξης και της διχοτόμησης να προβάλει πιο άμεση από κάθε άλλη φορά πάνω από την Ουκρανία, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη τετραμερής διεθνής διάσκεψη προς αναζήτηση πολιτικής επίλυσης της κρίσης. Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Αντρέι Ντεστσίτσια αντίστοιχα, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι πλαισιωμένοι από τον Αμερικανό ομόλογό τους, Τζον Κέρι, και την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Και μόνο το γεγονός ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται, σε πείσμα της έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία, ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας. Ωστόσο, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες φρόντισαν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, καθώς οι θέσεις της Μόσχας και του Κιέβου εμφανίζονταν μέχρι χθες αγεφύρωτες.

Με συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε και χθες στις βασικές αξιώσεις του Κρεμλίνου: την ουδετερότητα της Ουκρανίας και τη μετατροπή της σε ομοσπονδιακό κράτος. «Η ομοσπονδία είναι ο δρόμος που θα εξασφαλίσει το να αισθάνεται άνετα κάθε περιοχή στο πλαίσιο του ουκρανικού κράτους και να γίνονται σεβαστές οι παραδόσεις και τα δικαιώματα των κατοίκων τους», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια ορισμένη αποκέντρωση, αλλά δεν αναγνωρίζει στη Μόσχα το δικαίωμα να προσδιορίσει τον χαρακτήρα του ουκρανικού κράτους και απορρίπτει τη λύση της ομοσπονδίας, θεωρώντας την προοίμιο της διχοτόμησης. «Θέλουν να βάλουν φωτιά όχι μόνο στην περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική και Νότια Ουκρανία, από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Γενεύης «ευκαιρία, αλλά όχι εγγύηση για την ειρηνική επίλυση της κρίσης», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μεγαλύτερης αιματοχυσίας σε περίπτωση αποτυχίας. Ο Γερμανός αξιωματούχος κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο «να συνεργασθούν σοβαρά για την εκτόνωση της έντασης». Από την πλευρά της, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και η διαρκής, εμπρηστική φιλολογία ρωσικών μέσων ενημέρωσης συνιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Τέλος, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε «καταγέλαστες» τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής οι δυτικές χώρες στη Ρωσία και κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να δώσουν ισχυρή απάντηση στο Κρεμλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή