Το NYPD παρακολουθούσε μουσουλμάνους

Το NYPD παρακολουθούσε μουσουλμάνους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μουσουλμανικές οργανώσεις και ομάδες προάσπισης ατομικών ελευθεριών χαιρέτισαν την απόφαση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) να διαλύσει μια αμφιλεγόμενη μονάδα παρακολούθησης μουσουλμάνων στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Πάντως, οι ίδιες ομάδες επέμειναν ότι οι ανησυχίες παραμένουν κατά πόσον εξακολουθούν να εφαρμόζονται προβληματικές πρακτικές σε βάρος της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας. Η μονάδα, που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ενός πράκτορα της CIA, συνεργάτη του NYPD, συγκέντρωσε στοιχεία για την καθημερινότητα των μουσουλμάνων: πού ζουν, εργάζονται, ψωνίζουν και προσεύχονται. Αξιωματικοί με πολιτικά παρεισέφρησαν στις φοιτητικές οργανώσεις μουσουλμάνων, τοποθέτησαν πληροφοριοδότες και κατέγραψαν τους μουσουλμάνους της Νέας Υόρκης, που υιοθέτησαν νέα, αμερικανοποιημένα επίθετα.

Εκπρόσωπος του NYPD επιβεβαίωσε προχθές ότι οι άνδρες της μονάδας μεταφέρθηκαν με άλλες αρμοδιότητες στο εσωτερικό της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας. Η Λίντα Σαρσούρ, διευθύντρια της Αμερικανοαραβικής Ενωσης της Νέας Υόρκης, είπε ότι ήταν μεταξύ εκείνων που σε ιδιωτική συνάντηση με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα άκουσαν από τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζον Μίλερ, να παραδέχεται ότι η μονάδα δεν είναι βιώσιμη. Επιδοκίμασε την απόφαση αλλά ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη προβληματισμός για τη διείσδυση πληροφοριοδοτών σε τζαμιά, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη εγκληματικών ενεργειών. Ο Φαχντ Αχμέντ, εκπρόσωπος οργάνωσης ατομικών δικαιωμάτων, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην ίδια συνάντηση, χαρακτήρισε την απόφαση «ένα μικρό βήμα». Αναρωτήθηκε τι έγινε το υλικό που είχε συγκεντρώσει η μονάδα. «Η ανησυχία δεν αφορά τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, αλλά καθεαυτό το γεγονός ότι το υλικό συγκεντρώθηκε», εξήγησε. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα The New York Times. Μια έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ίδιες ακριβώς πληροφορίες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω άμεσης επαφής με τις κοινότητες των μουσουλμάνων.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε την ενέργεια «καίριο βήμα στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων που υπηρετεί, ώστε οι αστυνομικοί και οι πολίτες μας να μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην καταδίωξη των πραγματικών εγκληματιών». Από όταν ανέλαβε τον θώκο, ο Ντε Μπλάζιο έλαβε μέτρα για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας. Υστερα από μια σειρά ρεπορτάζ του Associated Press για την έκταση των παρακολουθήσεων σε βάρος μουσουλμάνων, δύο οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διατεινόμενες ότι οι δραστηριότητες της μονάδας είναι αντισυνταγματικές αφού διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το θρήσκευμα, τη χώρα καταγωγής τους και τη φυλή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή