Tρεις νεκροί στη Μαριούπολη

Tρεις νεκροί στη Μαριούπολη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι κρίσιμες τετραμερείς συνομιλίες της Γενεύης προς αναζήτηση πολιτικής λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο από την πιο αιματηρή, μέχρι στιγμής, σύγκρουση μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων στη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους, 13 τραυματίστηκαν και 63 αιχμαλωτίστηκαν από ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ, περί τους 300 αυτονομιστές επιχείρησαν έφοδο εναντίον βάσης της Εθνοφρουράς, η οποία σχηματίστηκε πρόσφατα από εθελοντές που πήραν δυναμικά μέρος στις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα, στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές εκτόξευσαν εμπρηστικές βόμβες μολότοφ και άνοιξαν πυρ εναντίον φρουρών της βάσης, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Η Μαριούπολη είναι λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας και ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενός από τα βασικά ορμητήρια της φιλορωσικής εξέγερσης. Εκατοντάδες φιλορώσοι πραγματοποίησαν, χθες, διαδήλωση έξω από το κατειλημμένο δημαρχείο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο των ομοϊδεατών τους.

Εξάλλου, η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (SBU) έκανε γνωστό ότι 10 Ρώσοι πολίτες, με παρελθόν σε υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκονται υπό κράτηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως διαδραμάτισαν ρόλο στην υποκίνηση ταραχών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία του με πολίτες της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» τη σχετική φημολογία.

Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι πρόκειται να διαλυθεί άμεσα η 25η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, μονάδα της οποίας παρέδωσε τα όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές ενώ διεξήγε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Οι στρατιωτικοί που επέδειξαν δειλία και κατέθεσαν τα όπλα θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων», πρόσθεσε.

Φάλαγγα 21 τεθωρακισμένων οχημάτων της εν λόγω ταξιαρχίας αναχαιτίσθηκε από διαδηλωτές καθώς προχωρούσε προς την πόλη Σλαβιάνσκ. Eνοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν έξι από τα τεθωρακισμένα, ενώ τα υπόλοιπα 15 οχήματα επέστρεψαν στη βάση της, στο Δνειπεροπετρόφσκ, αφού τα πληρώματά τους αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και τα πυροβόλα των τεθωρακισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή