ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιντεν

oykrania-energeiaka-themata-sto-epikentro-tis-episkepsis-mpainten-2018720

Ενα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας θα ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν, ο αξιωματούχος είπε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση "μη συμβατικών" πόρων αερίου.

Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος.

"Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο", είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην Ουκρανία και αύριο προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς ηγέτες.

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση αρχίσει να εξασθενεί. Φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές διατηρούν τον έλεγχο στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ουκρανία καθώς η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που είναι η πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Ο Μπάιντεν ήθελε να έρθει στο Κίεβο για να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατία, την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε ο αξιωματούχος.

"Θα καλέσει για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα κάνει σαφές …ότι θα υπάρξει αυξανόμενο κόστος για τη Ρωσία αν επιλέξει την αποσταθεροποίηση από την εποικοδομητική πορεία τις επόμενες ημέρες".

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Εξάλλου, θα συναντηθεί με μέλη της Ράντα, της Βουλής της Ουκρανίας, από διάφορα κόμματα και περιφέρειες καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά την διήμερη επίσκεψή του.