Ουκρανία: Προειδοποιήσεις Γιανουκόβιτς για “λουτρό αίματος”

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις Γιανουκόβιτς για “λουτρό αίματος”

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να αποφύγει ένα λουτρό αίματος, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε ένα μήνυμα που μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Δεδομένης της απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στα ανατολικά της Ουκρανίας, απευθύνω έκκληση όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους (…) και αμέσως να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους ηγέτες που έχουν επιλέξει οι πολίτες των ανατολικών περιοχών» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

«Βρίσκεστε πολύ κοντά σε ένα λουτρό αίματος (…) Σταματήστε!» συνέχισε ο ίδιος.

«Μην περνάτε τα όρια! Μην εκτελείτε εγκληματικές εντολές!» υπογράμμισε απευθυνόμενος «στους στρατιωτικούς και τα μέλη των ειδικών δυνάμεων».

Λαβρόφ: «Η Ουκρανία παραβιάζει βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη και η οποία είχε σκοπό να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

"Γίνονται βήματα –πάνω απ΄όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο– που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης", είπε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η φονική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, είναι έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει "τους εξτρεμιστές".

"Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, δεν κουνούν καν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες πίσω από αυτή τη βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία", είπε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, καταφέρνοντας πλήγμα σε μια ήδη εύθραυστη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει την Πέμπτη η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία καλούσε για τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της Δύσης πιστεύουν πως η Ρωσία υποθάλπει ένα φιλορωκό αυτονομιστικό κίνημα, μια κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Η συμφωνία καλούσε επίσης τις παράνομες ένοπλες ομάδες να αφοπλιστούν σε μια διαδικασία που θα εποπτεύσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αυτονομιστές δεν έχουν δώσει πολλές ενδείξεις ότι θα αποχωρήσουν από δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ουκρανικές αρχές απέτυχαν να απομακρύνουν τους παράνομους διαδηλωτές από τις πλατείες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

"Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο", είπε.

Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ασκεί στους αυτονομιστές -η Μόσχα επιμένει πως δεν έχει καμία- προκειμένου να τους αναγκάσει να εκκενώσουν τα κτίρια.

Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις από εκείνες που έχουν ήδη επιβληθεί, αν η Ρωσία δεν τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης.

"Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία", είπε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι "μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει".

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

"Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν", δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου.

Μέλη της ισχυρής μουσουλμανικής ταταρικής μειονότητας, που αριθμεί 300.000 ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, έχουν αντιταχθεί στην προσάρτηση από τη Ρωσία, τον περασμένο μήνα, της κυρίως ρωσόφωνης περιοχής.

Συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΑΣΕ με αυτονομιστές

Ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος μεσολαβητής στην ανατολική Ουκρανία είχε σήμερα τις πρώτες συνομιλίες του με τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, σημείο ανάφλεξης της κρίσης.

Ο Μαρκ Εθέρινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους πως συναντήθηκε με τον αυτόκλητο αυτονομιστή δήμαρχο, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, για δύο ώρες. Ρώτησε κατά πόσον ο Πονομαριόφ και η ομάδα του θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη η Ρωσία και η Ουκρανία, που προβλέπει ότι οι μαχητές θα πρέπει να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει.

Ο Εθέρινγκτον δεν είπε πώς αντέδρασε ο αυτονομιστής ηγέτης ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε πως ρώτησε επίσης για τους ανθρώπους που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ, περιλαμβανομένου και του πρώην δημάρχου, για τις πληροφορίες σχετικά με την κακομεταχείριση της μειονότητας των Ρομά και για μια ανταλλαγή πυροβολισμών την Κυριακή (χθες) κατά την οποία τουλάχιστον τρεις άνδρες σκοτώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή