ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Υγείας εν μέσω φόβων για εξάπλωση του MERS

saoydiki-aravia-antikatastathike-o-ypoyrgos-ygeias-en-meso-fovon-gia-exaplosi-toy-mers-2018764

O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Υγείας Αμπντάλα αλ Ράμπια ενώ το βασίλειο δίνει μάχη ενάντια στην ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο υπουργός Εργασίας Αντέλ Φάκιε ο οποίος θα διατηρήσει την τωρινή του θέση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το τηλεοπτικό δίκτυο παρουσίασε το βασιλικό διάταγμα αλλά δεν έδωσε κανένα λόγο για την αντικατάσταση αυτή.

Στον Ράμπια, ο οποίος χθες ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος να επιβληθούν αυστηρότερα προληπτικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του MERS καθώς η ασθένεια δεν έχει φθάσει στο επίπεδο της επιδημίας, ανατέθηκαν καθήκοντα συμβούλου, αναφέρει το διάταγμα.

Η Σαουδική Αραβία έχει επιβεβαιώσει ότι 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής από τότε που η ασθένεια αναγνωρίστηκε το 2012 εκ των οποίων οι 79 έχουν πεθάνει. Η εξάπλωση των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο υπήρξε ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων αυτόν το μήνα.

Οι 49 επιβεβαιωμένες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην πόλη Τζέντα, αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της τάξης του 25% στο συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα.