Στους 121 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το ναυάγιο του Sewol

Στους 121 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το ναυάγιο του Sewol

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το ναυάγιο του φεριμπότ Sewol στη Νότια Κορέα ξεπέρασε σήμερα τους 120, ενώ οι δύτες εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπόλοιπων 180 αγνοουμένων, στην πλειοψηφία τους νεαρών μαθητών που παγιδεύτηκαν μέσα στο πλοίο.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή επέτρεψαν σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών, ωστόσο η ορατότητα μέσα στο νερό παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι δύτες προχωρούν στα τυφλά μέσα στο λαβύρινθο των διαδρόμων και των καμπινών του βυθισμένου πλοίου. "Είναι πολύ δύσκολο για τους δύτες που προσπαθούν ψηλαφώντας να βρουν τις σορούς στα θολά νερά", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 121 ανθρώπων και άλλοι 181 παραμένουν αγνοούμενοι.

Στο φεριμπότ, που βυθίστηκε το πρωί της 16ης Απριλίου στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας, επέβαιναν συνολικά 476 άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών ήταν και 352 μαθητές ενός λυκείου που πήγαιναν για σχολική εκδρομή στο τουριστικό νησάκι Τζέτζου.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, κυρίως γονείς των παιδιών, συγκεντρώνονται κάθε πρωί στο λιμάνι του Τζίντο, ενός γειτονικού νησιού και περιμένουν την άφιξη των σκαφών του λιμενικού που μεταφέρουν στην ξηρά τις σορούς όσων έχουν ανασυρθεί.

Τις πρώτες ημέρες οι συγγενείς δήλωναν εξοργισμένοι με τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης διάσωσης επειδή οι δύτες δεν κατάφερναν να μπουν στο πλοίο εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Πλέον, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί, πιέζουν τους υπευθύνους να βγάλουν γρήγορα τα πτώματα από το νερό για να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

"Το μόνο που θέλω είναι να ξαναδώ τον γιο μου. Θέλω να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου και να του πω αντίο. Δεν αντέχω την ιδέα ότι βρίσκεται σ' αυτό το κρύο και σκοτεινό μέρος", είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας ενός μαθητή.

Στο φως μηνύματα των μαθητών που συγκλονίζουν: «Σώστε μας! Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που νομίζω ότι βυθίζεται»

Υστερα από το τηλεφώνημα ενός αγοριού, που επέβαινε στο πλοίο Sewol και το οποίο κάλεσε την πυροσβεστική στις 8.52 π.μ της ημέρας που βυθίστηκε το πλοίο, τρία λεπτά μετά την τελευταία στροφή που πραγματοποίησε, δόθηκε ο πρώτος συναγερμός στο βυθιζόμενο νοτιοκορεατικό οχηματαγωγό.

Το αγόρι αυτό, το επίθετο του οποίου είναι Τσόι, βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων. «Σώστε μας! Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που νομίζω ότι βυθίζεται», είπε το αγόρι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το αγόρι κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 119 κι από εκεί τον πέρασαν στην πυροσβεστική.

Η κλήση διαβιβάστηκε στην ακτοφυλακή δύο λεπτά αργότερα και ακολούθησαν περίπου 20 άλλες στην πυροσβεστική υπηρεσία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού της πυροσβεστικής στο Ρόιτερς.

«Η πρώτη κλήση την ώρα που ξεκίνησε να βυθίζεται το πλοίο την περασμένη Τετάρτη έγινε από ένα αγόρι η φωνή του οποίου έτρεμε και ακουγόταν ότι επρόκειτο για κάτι επείγον», δήλωσε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής στο τηλεοπτικό δίκτυο MBC.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος ώστε να διακριβωθεί για ποιο πλοίο επρόκειτο καθώς το αγόρι βρισκόταν σε σύγχυση.

Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής τού ζήτησε να δώσει το τηλέφωνο στον καπετάνιο και το αγόρι απάντησε: «Εννοείτε τον καθηγητή;».

Η προφορά των λέξεων «καπετάνιος» και «καθηγητής» είναι παρεμφερής στα κορεατικά.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το χρονικό με τα τελευταία λεπτά του δυστυχήματος, όσο δηλαδή το πλοίο ήταν ακόμη σταθερό και έπλεε.

Το οχηματαγωγό Sewol πραγματοποίησε κλειστή και απότομη στροφή προς το νησί-θέρετρο Τζέζου στα ανοιχτά των νοτίων ακτών της κορεατικής χερσονήσου στις 8.49 π.μ και μέσα σε ένα λεπτό άρχισε να παίρνει κλίση.

Μέχρι τις 8.55 π.μ, ήταν ακυβέρνητο και έγερνε προς τα αριστερά. Το οχηματαγωγό Sewol πραγματοποιούσε δρομολόγιο ρουτίνας νοτίως του λιμανιού Ίντσεον προς το τουριστικό νησί Τζεζού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή