Τέσσερις νεκροί από πλημμύρες στη Ρουμανία, σοβαρές καταστροφές στη Σερβία

Τέσσερις νεκροί από πλημμύρες στη Ρουμανία, σοβαρές καταστροφές στη Σερβία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται από τις πλημμύρες που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες το νότιο τμήμα της Ρουμανίας.

«Τέσσερις από τους αγνοούμενους στις περιοχές που πλημμύρισαν εντοπίστηκαν νεκροί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Γκαμπριέλ Οπρέα.

«Είναι πολύ λυπηρό, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού αγνόησαν τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις προειδοποιήσεις των αρχών και των τοπικών αξιωματούχων και θέλησαν να διασχίσουν επικίνδυνες περιοχές. Μεταξύ των πολιτών που είχαν αρχικά δηλωθεί αγνοούμενοι, μετά τις εκτεταμένες αποστολές έρευνας που πραγματοποιήσαμε, τέσσερις βρέθηκαν νεκροί, το οποίο είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο κ. Οπρέα στη διάρκεια της χθεσινής επείγουσας συνεδρίασης της ειδικής ομάδας δράσης στην έδρα του υπουργείου Διοίκησης και Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.

Εκατοντάδες Ρουμάνοι έζησαν έναν εφιάλτη τις μέρες του Πάσχα, καθώς 86 κωμοπόλεις και χωριά σε νότιες επαρχίες της Ρουμανίας, μεταξύ αυτών οι επαρχίες Τελέορμαν, Άργκες, Πράχοβα, Μπουζάου και Ολτ βυθίστηκαν στο νερό από τις πλημμύρες, από την υπερχείλιση ποταμών μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά.

Στις πληγείσες περιοχές παραμένουν ομάδες πυροσβεστών, αστυνομικών και συνοριακών αστυνομικών.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων στήριξαν τον πληθυσμό και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι αποστολές έρευνας και διάσωσης ανήλθαν σε 576 και οργανώθηκαν 730 επιχειρήσεις εκκένωσης κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Οπρέα.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί την επαρχία Τελέορμαν και ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει την οικονομική βοήθεια που θα λάβουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικοί της Εταιρείας Υδάτων θα αποφασίσουν αν και πότε θα προχωρήσουν στο άνοιγμα φράγματος στην πληγείσα περιοχή στην επαρχία Τελέορμαν για να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, καθώς νέες βροχοπτώσεις αναμένονται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Romania Libera».

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές και στη Σερβία

Παράλληλα, σοβαρές καταστροφές σε συγκοινωνιακές υποδομές και σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν και τη Σερβία τις προηγούμενες μέρες, και για την ακρίβεια 12 δήμους, κυρίως στο δυτικό τμήμα και στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.

Από το απότομο λιώσιμο των χιονιών υπερχείλισαν ο ποταμός Μοράβα και οι παραπόταμοί του Βετέρνιτσα και Τόπλιτσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης και στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Σε 12 δήμους της χώρας, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κρούσεβατς καταστράφηκαν επτά γέφυρες, δύο χιλιόμετρα δρόμου από άσφαλτο και 20 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 800 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν, όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του δήμου.

Στην αριστερή όχθη του Μεγάλου Μοράβα, κοντά στην πόλη Γιαγκόντινα, πλημμύρισε ξενοδοχείο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος για τους πελάτες.

Στο δήμο Κράλιεβο από τις καταρρακτώδεις βροχές και την υπερχείλιση ρεμάτων προκλήθηκαν κατολισθήσεις σε εκατοντάδες δρόμους.

Συνολικά 503 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς.

Ο υπουργός Γεωργίας στην προσωρινή κυβέρνηση Ντράγκαν Γκλάμοτσιτς δήλωσε ότι είναι νωρίς να γίνει αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία και ότι από την κατάσταση πρέπει να συναχθούν διδάγματα για τα επόμενα χρόνια ώστε να αποφευχθούν ανάλογα σενάρια.

«Έχουμε άσχημα παραδείγματα από παρελθόν, από τα οποία δεν μάθαμε τίποτα» σχολίασε ο κ. Γκλάμοτσιτς.

Ο διευθυντής της εταιρείας υδάτων "Srbijavoda" Γκόραν Παούνοβιτς δήλωσε ότι η αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες θα γίνει εφόσον οι αρμόδιοι μπορέσουν να προσεγγίσουν όλες τις πληγείσες περιοχές.

Αν και η στάθμη των υδάτων άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη λεκάνη του νότιου Μοράβα στα χωριά Τζούνις στο δήμο Κρούσεβατς και Ζίτκοβατς στο δήμο Αλεξίνατς.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση στις 22 Απριλίου πριν από τέσσερα χρόνια.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Σερβίας έχει προγραμματίσει σύσκεψη για τις 15:30 τοπική ώρα για να εξετάσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Πλημμύρες έπληξαν και το βόρειο Κόσοβο, όπου από τις μεγάλες ποσότητες νερού καταστράφηκε γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ, στο δήμο Λεπόσαβιτς.

Ο ποταμός Ίμπαρ υπερχείλισε από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές καλλιέργειες και να προκληθούν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή