Πυρά εναντίον αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Σλαβιάνσκ

Πυρά εναντίον αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Σλαβιάνσκ

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος επλήγη σήμερα από πυρά που προήλθαν από τη Σλαβιάνσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες», όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Τουρτσίνοφ: Επανέναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης κατά των αυτονομιστών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την επανέναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης κατά των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είχε ανασταλεί πριν από το Πάσχα, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός πολιτικού της περιοχής αυτής που ανήκε στο κόμμα του η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε "βάναυσα βασανιστήρια" βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, Μπατκίβτσινα, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από "τρομοκράτες".

"Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και την συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", σημείωσε ο Τουρτσίνοφ.

"Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία", κατέληξε.

Νέα οικονομική βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Την ανακοίνωση έκανε ο Λευκός Οίκος ενώ επισκέπτεται το Κίεβο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι προσφέρει επιπλέον 8 εκατομμύρια δολάρια για μη οπλική στρατιωτική βοήθεια όπως εξοπλισμός στις τηλεπικοινωνίες και οχήματα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μπάιντεν με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε τη  στήριξη των ΗΠΑ στη φιλοδυτική κυβέρνηση και κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει τα λόγια και να αρχίσει να ενεργεί σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία της Γενεύης».

Παράλληλα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για το μέλλον της.

Κάλεσε επίσης τη Μόσχα να απομακρύνει τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία απειλώντας την με νέες κυρώσεις και περαιτέρω απομόνωση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλητικές, όπως είπε, ενέργειες.

Προειδοποίησε τέλος τη Ρωσία να μην εκμεταλλεύεται το θέμα της ενέργειας ως «πολιτικό όπλο» ενάντια στην Ουκρανία. 

«Ο "τάφος" της συμφωνίας της Γενεύης οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων»

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του προς τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία «είναι ο τάφος» της συμφωνίας της Γενεύης που αναμενόταν ότι θα επέτρεπε μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία για να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.

Αντί να αφοπλισθούν και να αποχωρήσουν από τις διοικήσεις που έχουν καταλάβει, οι αυτονομιστές κατέλαβαν εξ εφόδου και το κτίριο της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της αστυνομίας στο Κραματόρσκ, γεγονός που «ενταφιάζει τη συμφωνία της Γενεύης», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του. «Δυστυχώς η Ρωσία και οι τρομοκρατικές μονάδες της που είναι παρούσες στην Ουκρανία αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης» που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αφού συναντήθηκε με τον Μπάιντεν, κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσήρτησε τον περασμένο μήνα.

«Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στα ανατολικά και τα οποία υποστηρίζει η Ρωσία, έχουν στόχο να καταστρέψουν την εκλογή προέδρου», δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

«Ζητούμε οι ρώσοι γείτονές μας να ανακαλέσουν αμέσως τις ειδικές δυνάμεις τους, οι οποίες είναι στα ανατολικά, να ανακαλέσουν το στρατό από την Κριμαία και να γυρίσουν αυτή την επονείδιστη σελίδα όπου ουκρανικό έδαφος κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα».

Ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, έπειτα από τις προσφορές βοήθειας που έγιναν κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν με στόχο να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη εκλογή και να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος», όπως τον χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, της ενδημικής διαφθοράς στην Ουκρανία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Η ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χρήματα δίνονται μόνο στις χώρες εκείνες που καταπολεμούν αληθινά τη διαφθορά.

«Ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής μου και του νέου προέδρου θα είναι ο αγώνας και η νίκη επί της διαφθοράς», πρόσθεσε.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης πως θα καλωσόριζε «την ευρύτερη δυνατή» συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως την Ουκρανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μεντβέντεφ: «Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την επίδραση νέων κυρώσεων»

Η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση ενδεχόμενων νέων κυρώσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης μιλώντας στο κοινοβούλιο πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

«Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν εντούτοις να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την ομιλία του στη Δούμα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

«Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

«Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση «την απαραίτητη στήριξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή